Zamjenica gradonačelnika Tokić otvorila "Vikend s Orisom"

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Orlanda Tokić otvorila je u petak dvodnevni arhitektonski skup „Vikend s Orisom“ postavljene u predvorju dvorane Visia.


„Vikend s Orisom“ otvoren je naime dvostrukom izložbom - izložbom crteža slavnoga portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Size  te izložbom "Kontinuitet modernosti", kojom je publici predstavljen  presjek najboljeg od hrvatske arhitekture od razdoblja moderne do početka 21. stoljeća. 

Prilikom otvorenja izložbe zamjenica Tokić istaknula je kako je Dubrovnik međunarodno prepoznato po jedinstvenoj kulturno-povijesnoj baštini i impresivnom te očuvanom  graditeljskom naslijeđu, kao neodvojivom dijelu europske i svjetske baštine te kako je spomenička cjelina Dubrovnika, pod patronatom UNESCO-a još od 1979. godine, i danas izvor inspiracije mnogima koji se nađu u našem gradu.

Kazala je kako se Dubrovnik danas nalazi i na svojevrsnoj prekretnici po pitanju upravljanja resursima i destinacijom u cjelini s  prvenstvenom svrhom očuvanja materijalne baštine o kojoj smo dužni skrbiti. 

-„U tom segmentu trebamo pomoć i strukovnih udruženja poput Društva arhitekata jer se želimo racionalno odnositi prema prostoru te pomno planirati svaku intervenciju u urbano tkivo suvremenog Dubrovnika, baš kako su to kroz stoljeća radili naši preci. Ovakvi susresti arhitektonske struke poput Vikenda s Orisom upravo nam pomažu u promišljanju grada i prostora te stvaranju novih urbanih i graditeljskih vrijednosti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Tokić u prigodi otvorenja izložbi.

Na otvorenju „Vikenda s Orisom“ govorili su još predsjednik Društva arhitekata Dubrovnika Božo Benić, arhitekt Andrija Rusan, direktor Oris Kuće arhitekture i portugalski veleposlanik Nj. E. Jorge Manuel da Silva Lopes.

Dvodnevni arhitektonski skup zajedničku su organizirali ORIS Kuća arhitekture, Grad Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – PO Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik i Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj.
 

lijevo
desno