Vodovod kreće u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu

Vodovod Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu. Riječ je o investiciji procijenjene vrijednosti od 12 milijuna kuna za koju je već dobivena građevinska dozvola, a u sklopu koje će se izgraditi glavni priobalni te kopneni kolektori ukupne dužine od 4,9 kilometara, dvije kanalizacijske crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda „Benešin rat“, 420 metara vodovodnog priključka te kopneni tlačno-gravitacijski cjevovod i 500 metara dug podmorski ispust.

- Cijeli sustav projektiran je za ekvivalent od gotovo 1400 stanovnika. Time ćemo pokriti sve potrebe domaćeg stanovništva, ali i posjetitelja Lopuda. Bitno je naglasiti kako nismo gledali samo na trenutne potrebe, već smo razmišljali i o budućnosti, jer cilj nam je bio dugoročno riješiti tamošnji problem odvodnje otpadnih voda – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Projekt će sufinancirati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Hrvatskih voda u iznosu od 80 posto sredstava, dok će ostatak sredstava osigurati Vodovod Dubrovnik. Ova investicija predstavlja nastavak aktivnosti na rješavanju problematike otpadnih voda na Elafitima.

- Elafiti su jedan od naših prioriteta. Tako smo uz građevinsku dozvolu za ovaj projekt uspješno ishodili i građevinsku dozvolu za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Suđurđu te lokacijsku dozvolu za takav projekt na Koločepu. Što se tiče Šipanske Luke sva dokumentacija je spremna te se čeka promjena prostorno-planske dokumentacije kako bi se ishodila građevinska dozvola. Paralelno s provođenjem ove investicije nastavljamo s aktivnostima i na tim projektima, kako bi što prije izgradili sustave odvodnje na svim Elafitima i time unaprijedili standard života tamošnjih stanovnika i posjetitelja te zaštitili njihovo zdravlje i okoliš – naglasio je član Uprave Vodovoda Vicko Begović.

Natječaj je objavljen u petak, a od danas se može na stranicama Elektroničkom oglasnika javne nabave pronaći sva potrebna dokumentacija dok je rok za dostavu ponuda 13. kolovoza. Predviđeni početak radova je u jesen ove godine.