Vlada RH i službeno povjerila provedbu Plana upravljanja Zavodu za obnovu Dubrovnika

Vlada Republike Hrvatske na jučer održanoj sjednici usvojila je zaključke o prihvaćanju Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2022. godinu i o izmjenama Ugovora o međusobnim odnosima osnivača Zavoda za obnovu Dubrovnik temeljem kojeg se i formalno Zavodu za obnovu Dubrovnika povjerava koordinacija provedbe Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a.

 

Time su se stekli formalni uvjeti da Zavod započne s koordinacijom provedbe plana, pri čemu je uspostavljanje upravljačke komisije jedna od prvih aktivnosti. Naime, upravljačka komisija vodit će brigu za očuvanjem i održivim razvojem svjetskog dobra u korist boljitka zajednice poštujući izvanrednu univerzalnu vrijednost te ukupni integritet i autentičnost prostora. Kroz rad dvaju tijela – upravnog i izvršnog odbora, u kojima je osigurano sudjelovanje predstavnika svih ključnih dionika, osigurat će se neposredna primjena plana, odnosno provođenje aktivnosti akcijskog plana.

 

Podsjetimo, na 38. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održanoj 1. travnja 2021. jednoglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  “Starim gradom Dubrovnikom”, strateški dokument nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao. Grad Dubrovnik je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima konzervatorsku podlogu sa svim smjernicama koje će u konačnosti rezultirati mjerom i održivim razvojem, a predviđeni rok provedbe Plana je do 2026. godine.