Vila Čingrija uskoro postaje centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu

Dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku u ukupnom iznosu od 101 milijun kuna potpisani su danas u velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali državni tajnik Frano Matušić u ime Ministarstva turizma, državna tajnica Nikolina Klaić u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika, vlasnika vile Čingrije, vrijednog kompleksa ustupljenog za potrebe razvoja centra i time podizanja razine kvalitete i konkurentnosti usluge u turizmu i ugostiteljstvu.

 

Ministarstvo turizma i Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik sklopili su ugovor u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 kuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

 

Drugim ugovorom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je TUŠ Dubrovnik sredstva u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 HRK. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

 

Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije. Uspostava centra sastoji se od dva dijela, manjim dijelom uređenja infrastrukture i većim dijelom na programe koji će se provoditi u što su uključeni i strani stručnjaci, naglasio je uvodno ravnatelj škole Perušina. Centar će se graditi i opremiti u tri objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu i u prostorima Vile Čingrija.

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika izrazio je zadovoljstvo realizacijom vizije Vile Čingrije kao društveno korisnog prostora javnog i obrazovnog karaktera.

 

- Dubrovnik je sam po sebi izvrstan, ali uvijek treba težiti boljem, kvalitetnijem i to je ono što bi nam centar kompetentnosti trebao donijeti. Uvijek smo bili prvi i trebamo nastaviti biti prvi, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego na svjetskom tržištu. Kontinuirano obrazovanje će pridonijeti da Dubrovnik nema samo jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom nego da ih ima puno više, kao i da turistički radnici i direktori hotela dolaze upravo iz našeg grada i ovog centra i zbog toga sam iznimno ponosan što smo se odlučili prije dvije i pol godine kupiti od RH vilu Čingriju – rekao je gradonačelnik Franković  prisjetivši se začetka same ideje o osnivanju centra upravo u ovom kompleksu. Posebno se zahvalio državnim tajnicima Klaić i Matušić, županiji, školi i svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su u rujnu 2019. Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra.

lijevo
desno