Veleposlanik Belgije u nastupnom posjetu Gradu Dubrovniku

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić primila je danas u nastupni posjet njegovu ekselenciju Williama De Baetsa, veleposlanika Kraljevine Belgije u Hrvatskoj.

 

U ovoj je prigodi zamjenica Tepšić govorila o postignućima Dubrovnika u održivom turizmu te o suradnji s belgijskim gradom Brugesom u tom kontekstu, koji se kao i Dubrovnik susreće s izazovima u upravljanju turizmom. Veleposlanika je zanimalo i što Grad radi po pitanju Europskog zelenog plana i zelene tranzicije te ga je zamjenica izvijestila o svim projektima na tom polju, od aktualnog javnog poziva za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama te najavljenog natječaja za zamjenu prozora u povijesnoj jezgri koje će Grad iduće godine sufinancirati za svoje sugrađane. Ujedno je naglasila da Grad, uz sufinanciranje iz EU i nacionalnih izvora, ulaže u energetsku obnovu gradskih škola i vrtića te javnih objekata, poput zgrade gradske uprave i  gradskog bazena.

 

Veleposlanik De Baets podsjetio je i na boravak belgijske kraljice Elizabeth Dubrovniku 1959. godine, kao i činjenicu da je Belgija svoje veleposlanstvo u Dubrovniku imala još davne 1910., što ukazuje na dugogodišnje dobre donose dvaju zemalja.

 

Zamjenica Tepšić pozvala je veleposlanika na proslavu Dana Grada i zaštitnika svetog Vlaha iduće godine, kada će Dubrovnik nizom događanja obilježiti i 45 godina od upisa povijesne jezgre na UNESCO-ov Popis svjetske baštine kao i 15. obljetnicu upisa Feste sv Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 

Uz veleposlanika De Baetsa na prijemu u Gradu Dubrovniku bila je i počasna konzulica Kraljevine Belgije u Dubrovniku Sabine Gouhie.

lijevo
desno