Vađenje krvi od srpnja dostupno i u Mokošici

Gradonačelnik Mato Franković i vlasnica Medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Maldini potpisali su ugovor o pružanju laboratorijskih usluga primarne razine zdravstvene zaštite u Mokošici. Tako će stanovnici ovog najvećeg gradskog naselja ubuduće u svom mjestu moći izvaditi krv, za sustav primarne laboratorijske dijagnostike, svih pet radnih dana u tjednu.

 

''Laboratorij u Mokošici pitanje je koje se posljednjih šest mjeseci potencira od strane stanovnika kao problematično obzirom da se posljednjih mjeseci nije obavljala usluga vađenja krvi. Primio sam više poziva i mailova građana koji su nas molili da nađemo rješenje. Zdravstvena zaštita se nalazi u okviru djelovanja Dubrovačko-neretvanske županije, ali postoje ove nad standardne usluge koje jedinice lokalne samouprave mogu i trebaju raditi.  U ovom dijelu grada živi više od 10.000 ljudi i drago mi je da smo mogli osigurati i ovu zdravstvenu uslugu za stanovnike cijele Rijeke dubrovačke'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u prigodi potpisivanja ugovora.

Grad je, motiviran brigom o adekvatnoj razini zdravstvene usluge svojih građana, odlučio financirati redovitu uslugu vađenja krvi u Mokošici, u iznosu od 10.688 kuna bruto mjesečno. Grad Dubrovnik će tako preuzeti trošak bruto plaće laboranta te materijalne i režijske troškove za rad pogona.

Kako je objasnila Ivanka Maldini, laboratorij radi i financira se iz sredstava koje osigurava ugovor s HZZO-om međutim ona su nedostatna te nije bilo mogućnosti, bez dodatnih sredstava, riješiti ovaj problem. ''Pohvalno je od strane Grada što je iznašao mogućnosti da sufinancira takvu uslugu, a mi smo se potrudili oko logistike'', rekla je Maldini.

Laboratorij počinje s radom od 2. srpnja s radnim vremenom od 7 do 9 sati. U tom će se vremenu uzimati uzorci, koji se tu neće obrađivati i analizirati, jer prostor za to nije adekvatan već će se taj dio obavljati u sjedištu laboratorija.

Gradonačelnik Franković najavio je i ostale projekte koji će se uskoro realizirati u Mokošici, ističući kako uskoro kreću radovi na uređenju prostora za pedijatrijsku ambulantu i za logopeda.

lijevo
desno