Uz Dan Županije gradonačelnik Franković poručio: Ostanimo složni u brizi za javno dobro

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija Dubrovačko-neretvanske županije.

 

”Svevišnji je nama na hrvatskom jugu dodijelio prelijepi prostor za življenje. Naši stari gradili su i čuvali taj prostor. Naši branitelji obranili su ga u 90-tim od velikosrpske agresije. Mi ga izgrađujemo i čuvamo za našu djecu i za djecu naše djece. Uvezujemo ga čvrsto i neodvojivo u hrvatski teritorijalni korpus, ondje gdje oduvijek i zauvijek pripadamo. Spajamo ga s maticom Pelješkim mostom, milenijskim projektom kojim se s pravom diči cijela Hrvatska. Povezujemo ga sa novih sedam luka kroz program Vlade za bolje povezivanje otoka. Povezujemo Lastovo svakodnevnom katamaranskom vezom s Dubrovnikom. Povezujemo ga po prvi put stalnom Hitnom helikopterskom medicinskom službom i omogućujemo “zlatni sat” za sve naše sugrađane”, rekao ja ovom prilikom župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te na tome, u ime svih sugrađana, zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Davoru Božinoviću, ministru Viliju Berošu i saborskom zastupniku Branku Bačiću.

 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je u ovo krizno vrijeme važno da i dalje ostanemo složni u brizi za javno dobro.

 

”U našoj je povijesti bilo trenutaka i događaja na koje nismo mogli utjecati ili jednom odlukom otkloniti, ali radeći zajedno s istim plemenitim ciljem, zajedničkim snagama i sinergijom koju danas imamo na relaciji Grad – Županija željeni rezultati uvijek su se lakše ostvarivali. Dubrovačko-neretvanska županija vratit će se ponovno u isti i siguran kolosijek. Stabilnost i sigurnost održali smo za vrijeme pandemije i tako će biti nakon nje”, rekao je gradonačelnik Franković te se zahvalio županu Dobroslaviću na ustrajanju u naporima da dođe do realizacije Pelješkog mosta kada su ga drugi nazivali ‘iluzijom za budale’.

 

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Branko Bačić čestitao je Županu i stanovnicima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika.

 

”Naša županija je treća po indeksu razvijenosti u Hrvatskoj i to je potvrda rada, ali i pred nama su brojna očekivanja kako bi tim putem nastavili. U predizborno vrijeme čujemo ponovno neke glasove koji problematiziraju postojanje županija. Taj teritorijalni ustroj pokazao se ispravan upravo ovdje. Vaš rad je pokazatelj kako je dobro imati regionalnu instituciju koja brine o životu na ovom prostoru. Najbolje se to pokazalo kada prolazimo kroz zdravstvenu i gospodarsku krizu”, napomenuo je Bačić.

 

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade, Davor Božinović istaknuo je kako je proteklih godina županija pozicionirana kao partner na brojnih područjima, prvak je u gospodarenju pomorskim dobrom i korištenju sredstava iz EU.

 

”Modernizirana je zračna luka, bolnica, poduzetnički inkubator, obnovljene su škole, a uz to se štiti baština, pripremaju brojni projekti. Sve to činite uz brigu za tradicionalne vrednote uz brigu za umirovljenike i druge. I mi smo ponosni zbog razvijenosti, a Vlada je uvjerena za daljnji razvoj i učinkovitost”, rekao je Božinović te naglasio kako je zadovoljan radom dubrovačke policije za koju je najavio ulaganje od dodatnih 20 milijuna kuna.