Usvojena nova kontaktna zona, nacrt Plana upravljanja do kraja godine

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Davor Trupković održali su u srijedu konferenciju za medije na temu tzv. buffer zone, a nastavno na zaključke i preporuke vezane uz zaštitu povijesne cjeline Dubrovnika sa 42. zajedanja UNESCO-vog Odbora za Svjetsku baštinu. 


Na navedenom zasjedanju održanom u Manami, Bahrein, od 24. lipnja do 4. srpnja 2018. godine, podsjetimo, Odbor za Svjetsku baštinu usvojio je proširenje kontaktne zone predloženo od strane Ministarstva kulture RH. 

-„Preporuka monitoring misije UNESCO-a nakon posjete Dubrovniku u studenom 2015. godine, a tijekom koje se raspravljalo o mogućem proširenju kontaktne zone, jest bila da se obuhvati šire područje i prvotne granice obuhvata bile su uistinu dosta široko postavljene“, kazao je pomoćnik ministrice Trupković. –„Mi smo kroz cijeli niz studija i analiza definirali tu zonu, koja se bavi vizualnim utjecajem na vizure grada, ona je gotovo četiri puta smanjena u odnosu na izvorni prijedlog koji je obuhvaćao čak i Mokošicu. 

Trupković je kazao da usvajanje nove kontaktne zone nikako ne znači da se na tom području neće moći graditi odnosno da se neće dozvoljavati rekonstrukcije postojećih građevina prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji te da je prvi korak usvojenu buffer zonu kroz točkaste izmjene implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju.

Kazao je također kako će se izraditi cjelovita 3D dokumentacija zidina kako bi se uklonile sve  neprimjerene intervencije u obnovi iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća koje nisu u skladu s današnjim propozicijama konzervatora. Osvrnuo se i na problematiku broja kruzera i broja posjetitelja, o čemu se također govorilo u Bahreinu kazavši kako je Ministarstvo kulture izvijestilo Odbor da je Strategija razvoja turizma i odredbe u kruzing turizmu na području grada Dubrovnika završena te da je ista usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora.

Zamjenica Jelka Tepšić zahvalila je Ministarstvu kulture, ministrici Obuljen Koržinek i pomoćniku Trupkoviću na vođenju i koordinaciji čitavog procesa u kojem su od početka sudjelovali Konzervatorski odjel i Grad Dubrovnik sa svojim stručnim službama. O preporuci Odbora za što hitnijom izradom Plana upravljanja povijesnom jezgrom zamjenica Tepšić kazala je kako će Nacrt plana biti završen i predstavljen do kraja 2018.  godine.

Izvješće Ministarstva kulture RH sa zasjedanja Odbora u Bahreinu možete pročitati OVDJE.

42nd session of the World Heritage Committee

 

lijevo
desno
Dokumenti uz članak
whc18-42com-7B-en-38-40.pdf
whc18-42com-7B-en-38-40.pdf
whc18-42com-7B-en-38-40.pdf