Usvojen UPU stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, ispunjen posljednji preduvjet za dodjelu zemljišta

Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati usvojena je većinom glasova na 11. sjednici Gradskog vijeća.

 

Tim činom stekli su se svi nužni preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

 

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine (HIA).

 

Gradonačelnik je rekao i da su branitelji - hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja predugo čekali na nešto što su svojom žrtvom i hrabrošću zaslužili i na što su odavno stekli pravo. –„Današnjim usvajanjem napravili smo jedan veliki korak naprijed prema ispunjavanju zasluženih prava branitelja“, rekao je. Istaknuo je i na činjenicu kako je Grad Dubrovnik u proteklom petogodišnjem razdoblju stambeno zbrinuo 70 obitelji hrvatskih branitelja.

 

Nakon samog usvajanja UPU-a Nuncijata Grad Dubrovnik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima te će provesti postupak upisa na katastru i zemljišnoj knjizi. Na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije Grad će podnijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste s pratećom infrastrukturom prema naselju Nuncijata čiji se početak izgradnje očekuje na proljeće iduće godine.


Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada kako bi im se pomoglo, ali i kako bi se ispunio uvjet jednoobraznosti gradnje na ovom području.

 

Sam postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci.