Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova u srijedu na 6. sjednici Gradskog vijeća.

 

„Proračun je konzervativan, ali istovremeno socijalan, razvojan i s jasnim pogledom prema naprijed. Hvala svim vijećnicima na sudjelovanju u današnjoj raspravi, na upućenim pohvalama i kritikama. Uvjeren sam kako ćemo u trenutku kada se financijski oporavimo imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju“, poručio je gradonačelnik Franković. Dodao je i to da iznos proračuna predstavlja 13.209,65 kuna po glavi stanovnika.

 

Istaknuo je i važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

 

Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i  Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

 

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje - vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

 

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna.

 

Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna. U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna. 

 

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada.

lijevo
desno