Uspješna akcija sterilizacije mačaka, u 2019. godini izdvojeno preko 200 tisuća kuna

U suradnji s udrugama za zaštitu životinja, Grad Dubrovnik od srpnja 2018. godine uspješno provodi akciju sterilizacije mačaka na cijelom gradskom području.

Prema prikupljenim podacima iz veterinarskih ambulanti sterilizirano je ukupno 714 mačaka, od toga 500 ženki i 214 mužjaka. Sve su sterilizirane mačke označene malim rezom na vrhu uha i kao takve ih se može lako prepoznati.

Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga, a ova akcija će se nastaviti i iduće godine.

U 2019. godini za skrb o napuštenim životinjama u Proračunu je planirano ukupno 870.000,00 kuna pa je tako do danas utrošeno 207.375,00 kuna za sterilizaciju mačaka te 516.150,00 kuna za hranu za pse privremenog azila Žarkovica.  Dodatno, na zahtjev Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, posljednjim rebalansom Proračuna usvojen je iznos od 500.000 kuna za potrebe uređenja azila na Žarkovici sa svrhom poboljšanja uvjeta.

Podsjetimo, u svibnju ove godine predstavljeno je idejno rješenje budućeg Azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika koji će moći primiti 350 pasa i 50 mačaka. U prijedlogu Proračuna za 2020. godine planirana su sredstva za početak gradnje u iznosu od 3.000.000,00 kuna.

Projekt obuhvaća ulazne i prijemne prostore, prostore za osoblje te za smještaj životinja. Prostor za smještaj pasa u skloništu sastojat će se od zatvorenog dijela za svaku životinju zasebno te otvorenog dijela zasebno ograđenog prostora unutar kruga skloništa, u kojem neće biti mogućnosti ozljeđivanja životinja, a u kojem će se psi moći slobodno kretati primjereno svojim potrebama. Ispred boksova bit će vanjski prostori za istrčavanje, ograđeni ogradom, a omogućavat će pristup psima izvana. Osigurat će se i prostori za obuku i socijalizaciju pasa. U servisnoj građevini bit će smješteno osoblje - veterinari, treneri, timaritelji i ostalo potrebno osoblje, a biti će i prostor za volontere koji se budu željeli uključiti u rad azila, kojim će upravljati stručno tijelo. U planu je i hotel za pse gdje će građani moći ostaviti psa na čuvanje uz plaćanje naknade.