Uoči Dana dubrovačkih branitelja prikazan film "Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991.

U organizaciji Hrvatskog generalnog zbora i Grada Dubrovnika danas je u Dvorani Visia premijerno prikazan igrano-dokumentarni film "Nisam se bojao umrijeti - domoljubna misija Antona Kikaša 1991." kojem je nazočio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

 

Ovom prigodom gradonačelnik Franković pozdravio je prisutne te je izrazio čast što je Dubrovnik jedan od gradova u kojem je održana projekcija filma o Antonu Kikašu.

 

“On se odlučio pomoći domovini i to ne bilo kako. Kupnja opreme, organiziranje aviona i slijetanja, to je bio nevjerojatan pothvat. Ali on nije kalkulirao. Nije se bojao činjenice da može vrlo jednostavno izgubiti svoj život jer mu je Hrvatska bila iznad svega. I zato mi je zadovoljstvo što dan uoči Dana dubrovačkih branitelja predstavljamo ovaj film jer na jednaki način svjedočimo onome što su dubrovački branitelji bili spremni napraviti, a mnogi su i dali živote za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku”, rekao je gradonačelnik Franković.

 

Projekciji je prisustvovao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Marinko Krešić i njegov zamjenik general Ljubo Ćesić Rojs te dobrotvor i producent Croatica TV iz Toronta Anton Kikaš koji se okupljenima obratio obrazlažući motive prikazivanja ovog filma dajući naglasak na doprinos hrvatske iseljeničke zajednice iz Kanade u obrani slobode i hrvatskog državnog osamostaljenja tijekom Domovinskog rata.

 

Film cijenjenog redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca privukao je veliku pozornost publike diljem Hrvatske, a govori o povijesnom događaju koji se zbio 1991. godine na zagrebačkom aerodromu Pleso, kada je Jugoslavenska narodna armija uhvatila kanadskog poduzetnika i hrvatskog domoljuba Antuna Kikaša koji je organizirao prijevoz oružja svojoj napadnutoj domovini koja je trpila strašna razaranja, materijalne prirode kao i iznimne ljudske gubitke. Kroz tematiku ovog jedinstvenog filma prikazani su autentični i istiniti detalji te ispovijesti domoljubne misije Antona Kikaša o pokušaju  poklona oružja hrvatske zajednice Toronta MUP-u i Zboru narodne garde RH. 

 

Ovaj odvažni i hrabri pokušaj dopremanja naoružanja doveo je Kikaša u životnu opasnost, kada su ga pod torturom (premlaćivanja, prijetnji) pripadnici JNA odveli u vojni zatvor u Beograd, gdje je tri mjeseca odležao u samici da bi nakon toga bio razmijenjen za uhićenoga generala jugoslavenske armije Aksentijevića. 

 

Domoljubna je to priča usmjerena prema svim naraštajima hrvata, posebice mladom čovjeku s ciljem učvršćivanja istine, prikazivanja snažne ljubavi iseljenika od Australije preko Europe do Sjeverne i Južne Amerika prema svojim korijenima i voljenoj Domovini, ali i strahota počinjenih od strane srpsko– crnogorskog agresora, koji je u tim vremenima pokazao svu svoju nemilosrdnost i nečovječnost. 

 

 

 

 

 

lijevo
desno