UČINKOVITO I TRANSPARENTNO Grad Dubrovnik proveo ukupno 92 javne nabave, žalbe izjavljene samo u 8 postupaka

Od osnivanja zasebnog Odsjeka za provođenje postupaka javne nabave u listopadu 2017. godine Grad Dubrovnik proveo je ukupno 92 postupka javne nabave i 485 postupaka jednostavne nabave; 247 postupka u 2018. te još 238 u 2019. godini. 

 

U navedena 92 postupka javne nabave uloženo je tek 11 žalbi, šest u 2018. i pet u 2019. godini. Indikativno je da su žalbe uložene tek u 8 postupaka, što predstavlja 8,7 %  postupaka u kojima su izjavljene žalbe.

 

Tako su se od šest uloženih žalbi u 2018. godini tri žalbe odnosile na dokumentaciju unutar istog postupka; dvije su usvojene te je jedna odbijena. Dvije žalbe su odbačene, a po jednoj žalbi je postupak obustavljen. U 2019. godini ukupno je podneseno pet žalbi. Dvije su se odnosile na isti postupak gdje je prva usvojena. Odluka o odabiru je poništena, ali je uložena žalba na novu odluku koja se još rješava. Dvije žalbe su odbijene, a jedna žalba je usvojena te je po njoj poništena odluka o odabiru. 

 

Visoka razina transparentnosti kao i stručnosti službenika Grada Dubrovnika rezultirala je u iznimno malom broju žalbi na provedene postupke što naš Grad još jednom diže na ljestvicu uspješnih i transparentnih hrvatskih gradova. 

 

Podsjetimo, prije reorganizacije Gradske uprave Grada Dubrovnika provedene 2017. godine, upravni odjeli samostalno su provodili postupke javne nabave, što je model koji je pokazao brojne manjkavosti. Stoga je u cilju veće učinkovitosti i transparentnosti procesa odlučeno kako je cjelokupnu javnu nabavu Grada Dubrovnika potrebno objediniti i voditi na jednom mjestu pa je pri Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika oformljen zaseban odsjek.

 

Odsjek za provođenje postupaka javne nabave osim vođenja javne nabave Grada Dubrovnika konzultativno sudjeluje i u brojnim postupcima javne nabave koje pokreću društva u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada.