Učenici iz Firenze na razmjeni u Dubrovniku

Zamjenica dubrovačog gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik za obrazovanje Dživo Brčić primili su učenike i profesore Klasične gimnazije Galileo Galilei iz Firenze, koji u Dubrovniku borave u okviru projekta ''Renesansno nasljeđe Dubrovnika i Firenze''. Riječ je o projektu sufinanciranom od strane Grada Dubrovnika kojeg četvrtu godinu zaredom provodi Gimnazija Dubrovnik.

 

''Projekt Renesanso naslijeđe Dubrovnika i Firence poseban je iz razloga što povezuje naše gradove, a vama, kao i našim gimnazijalkama i gimnazijalcima daruje nova iskustva, obogaćuje vas kroz učenje o uistinu bogatom renesansom naslijeđu naše dvije povijesne sredine'', kazala je zamjenica Jelka Tepšić te upoznala mlade Talijane i njihove dubrovačke kolege gimnazijalce s povijesnim činjenicama o povezanosti naša dva grada.

''Prvi trgovački kontakti između Firence i Dubrovnika datiraju još od kraja XIII. i početka XIV. stoljeća. Firentinci su dolazili u Dubrovnik trgovati, a neki od njih nastanili su se u gradu kao zlatari, tkalci, prodavači začina i uvoznici srebra čija je trgovina odvijala  preko Dubrovnika. Firenca je 1495. imenovala svog prvog konzula u Dubrovniku, a Dubrovnik je uzvratio imenovanjem konzula u Firenci.

Međutim, veze Dubrovnika i Firence nisu bile ograničene samo na trgovinu. Firentinski umjetnici i obrtnici dolazili su raditi u Dubrovnik, kao i učitelji i obrazovani činovnici koji su povremeno radili u kancelariji Dubrovačke Republike.

U Firenci je živjela i djelovala mnogobrojna dubrovačka kolonija – studenti, trgovci, obrtnici i svećenici koji su dolazili izučiti znanja kojima će se poslije koristiti u svojem gradu. Čak je jedna ulica, u kojoj su obično stanovali Dubrovčani, bila zvana Calle dei Ragusei (Ulica Dubrovčana)'', samo su neke od zanimljivosti iz povijesti koje je istakla zamjenica Tepšić u ovoj prigodi.

lijevo
desno