U Umjetničkog galeriji otvorena izložba Ahmeta Ertuga - "Točka iščeznuća"

Izložba fotografija suvremenog turskog fotografa Ahmeta Ertuğa ‘Točka iščeznuća’ otvorena je u četvrtak u Umjetničkoj galeriji. Na izložbi, koja ostaje otvorena do 11. ožujka 2018. godine, predstavljeno je dvadeset djela velikog formata koje je Ertug fotografirao u protekle dvije godine u Italiji te u Dubrovniku u rujnu ove godine.
 

Otvarajući izložbu gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zahvalio se fotografu  Ahmetu Ertuğu što je posjetio Dubrovnik i u njemu pronašao inspiraciju, a svoj doživljaj Grada pretočio u fotografije od kojih je čak pet uvršteno u ovu izložbu.

Gradonačelnik Franković je istaknuo i kako će ova izložba putujući po Europi, a šire, dodatno promovirati ljepote Dubrovnika te ljude upoznati s bogatstvom koje ovaj Grad posjeduje i nudi.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović kao jedan od kustosa izložbe kazao je kako je izrazito ponosan na izložbu i činjenicu da Umjetnička galerija ispunjava svoje osnovno poslanje, a to je promocija Dubrovnika i bogate baštine.

Autor fotografija Ahmeta Ertuğ istaknuo je kako je impresioniran kvalitetom i očuvanjem dubrovačke arhitektonske baštine, što mu ej ujedno predstavljalo i posebnu motivaciju.

"Kad sam prvi put došao u Dubrovnik bilo je nevjerojatno. Za mene Dubrovnik je jedan od najočuvanijih gradova u Europi i mogao bi poslužiti kao pravi arhitektonski primjer na mnogim sveučilištima", kazao je  Ertuğ dodajući kako njegova potraga za dušom neke građevine uglavnom bude u interijeru dok je u Dubrovniku tu dušu uspio pronaći na fasadama.

"Interijer se u Dubrovniku sjajno vidi na fasadama, a to je inače razlika u svakom gradu u kojem sam radio. Moj posao je pronaći gdje se krije duša zgrade. Inače ne fotografiram eksterijer zgrada jer me to ne impresionira. U Italiji su interijeri magični, ali su u Dubrovniku eksterijeri nevjerojatni", zaključio je Ertuğ pozvavši sve posjetitelje da pronađu svoje mjesto na pozornici njegovih fotografija.

Inače, radovi s ove izložbe bit će dio izložbe koja se tijekom 2018. i 2019. godine prikazuje u Francuskoj. Ahmet Ertuğ, rođen 1949. godine, nakon studija arhitekture u Londonu, usavršavao se u Engleskoj, Iranu i Turskoj. Fotografijom se počinje baviti tijekom studija snimajući ulični život zapadnog i istočnog Londona. Njegova predanost fotografiji dogodila se nakon što je primio prestižnu stipendiju Japanske zaklade za fotografije tradicionalne japanske arhitekture.

Njegovi projekti fotografiranja arhitektonske baštine objavljeni su u više od 30 najvažnijih knjiga o umjetnosti. Najvažnije samostalne izložbe imao je u Parizu, Londonu, New Yorku, Beču i Istanbulu. Fotografirao je neke on najvažnijih opernih kuća, knjižnica i kazališta, a trenutno fotografira palače, kazališta i knjižnice u Italiji.

lijevo
desno