U Sponzi otvorena konferencija „Kina + 16“

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić prisustvovala je u utorak službenom otvorenju četvrte po redu konferencije „Kina +16“ za područje turizma koja se u Dubrovniku održava do 20. rujna. Službenom otvorenju održanom u utorak navečer u atriju palače Sponza nazočili su organizator i domaćin konferencije, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.


Riječ je o prvoj takvoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj, a koja na jednom mjestu okuplja više od stotinu sudionika iz država Srednje i Istočne Europe na području turizma, članica inicijative „Kina +16“; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Predstavnici zemalja; ministri, državni tajnici, pomoćnici i stručni savjetnici tom će prigodom raspravljati o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostaviti snažniji modalitet suradnje.

U ime Grada Dubravnika zamjenica gradonačelnika Tepšić iskazala je dobrodošlicu skupu. -„Želim zahvaliti organizatorima ovog summita, predstavnicima svih zemalja članica Inicijative „Kina +16“, a posebno Vladama Kine i Hrvatske na prilici da baš Dubrovnik ponese ulogu domaćina ovako vrijednom skupu. Posebno nas veseli što je Dubrovnik sve više prepoznat na kineskom tržištu i što iz godine u godinu imamo priliku izraziti dobrodošlicu sve većem broju turista iz Kine“, kazala je.

Zamjenica Tepšić iznijela je podatak da je samo do mjeseca rujna Dubrovnik ugostio 39 posto više gostiju iz Kine nego u prethodnoj godini. -„To nas ohrabruje da do kraja godine opravdano očekujemo rekordne brojke, a vodeći se dijelom i činjenicom da kineski turisti putuju van glavne turističke sezone. Prilika za razvoj tržišta je uistinu puno, posebno kroz uspostavljanje direktnih avionskih linija čime bi nam se približila tzv. „daleka tržišta“, ali i osmišljavanjem novih turističkih proizvoda koji će biti zanimljivi kineskim posjetiteljima. Budući da je Dubrovnik grad kulture, grad povijesti i iznimne baštine, držimo da bi na upravo na tom polju, kao i kroz segment obrazovanja, trebali graditi temelje buduće suradnje“, poručila je.

Ministar turizma RH Gari Cappelli ovom prigodom istaknuo je: „Konferencija „Kina + 16“ održava se u posebnom trenutku za Hrvatsku. Nakon prošlogodišnjih povijesnih turističkih rezultata te rekordnih prihoda ostvarenih od turizma koji će ove godine prema predviđanjima iznositi više od 12 milijardi eura, Hrvatska se potvrđuje kao svjetski atraktivna turistička destinacija koja na ovoj konferenciji ima središnju poziciju, ali i mogućnost predstavnicima zemalja inicijative predstaviti ono najbolje od naše zemlje, u turističkom i gospodarskom smislu. 

Ministar turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luo Shugang, obraćajući se okupljenima istaknuoje važnost suradnje, ali i podsjetio na veliki interes koji na kineskom tržištu vlada za Hrvatsku. Osim velikog interesa turista, izniman interes pokazuju i investitori koji su u Hrvatsku, posebice na području Dubrovačko-neretvanske županije već započeli s velikim ulaganjima, a nastavak pozitivnih trendova i poticanja daljnjih investicija očekuje se i nakon ove konferencije.

Nakon Budimpešte, Bleda i Sarajeva, inicijativu o održavanju 4. konferencije „Kina +16“ upravo u Dubrovniku, inicirala je  kineska strana koja je prepoznala Dubrovnik kao idealnu lokaciju koja osim konferencijskog sadržaja, može ponuditi i pregršt turističkih, povijesno kulturnih znamenitosti, a veliku podršku kroz lobiranje pružila je i Vlada RH te premijer Andrej Plenković te grad Dubrovnik i Dubrovačko – neretvanska županija u organizacijskom dijelu.

 

lijevo
desno