U Luci Gruž otkrivena spomen ploča policajcu Vlahu Škilju

Spomen ploča dubrovačkom policajcu Vlahu Škilju, koji je stradao na današnji dan 1991. godine za vrijeme topničkog napada, otkrivena je u Luci Gruž, u blizini mjesta njegove pogibije, u okviru obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

 

Zahvaljujući trudu i angažmanu Policijske udruga branitelja PU Dubrovnik 1991., koja je inicirala postavljanje spomen obilježja, zamišljenog kao prirodnu stijenu odlomljenu od gore, kao što je i njegov život otrgnut od obitelji i prijatelja, ploča je danas i otkrivena, u prisustvu obitelji Vaha Škilja i njegovih suboraca.

 

Petar Mirošević, u ime Udruge branitelja Policijske uprave Dubrovnik 1991. godine, uputio je riječi zahvale obitelji Škilj, kao i Lučkoj upravi i svim drugim institucijama koje su podržale postavljanje spomen obilježja.

 

Uz načelnika PU Dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića, okupljenima se obratio i gradonačelnik Mato Franković.

 

''Prošlo je 30 godina od tog 6. prosinca, međutim u očima supruga, djece, majki branitelja, bol je jednaka, kao da je bilo jučer. Taj 6. prosinca 1991. je označio prekretnicu u obrani našega Grada. Taj mali broj branitelja koji je davao žestoki otpor prekobrojnom agresoru pokazao je što znači braniti svoj dom. Branili su sve one majku i djecu koji su bili u podrumima ne želeći da im naude, ako bi ne daj Bog došli u naš Grad. Takav je bio i gospar Vlaho. Ostavio je sve i stavio se na raspolaganje Domovini. Je li to morao? Nije. Mnogobrojni nisu. Otišli su. Zaboravili. Okrenuli leđa i rekli – netko će drugi. Ne i pokojni Vlaho koji je, kao i brojni branitelji koji su branili naš Grad, bio spreman dati ono najvrijednije od sebe, sebe za slobodu u kojoj mi danas živimo. I zato, neizmjerna hvala gosparu Vlahu, neizmjerna hvala njegovoj obitelji na trajnoj žrtvi koju su podnijeli da bi mi mogli danas živjeti u slobodnom i neovisnom, hrvatskom gradu Dubrovniku. A onaj koji daje žrtvu za dom uvijek će itekako biti pamćen od svih nas“, poručio je gradonačelnik.

 

Vlaho Škilj se u Domovinski rat dragovoljno uključio 7. svibnja 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava policije u Postaji pomorske policije PU Dubrovnik. Tog kobnog 6. prosinca 1991. godine krenuo je iz postaje prema luci kada ga je zaustavila neprijateljska granata. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata. 

 

Vlaho Škilj je posljednji od 43 poginula dubrovačka policajca u Domovinskom ratu koji dobiva svoje spomen obilježje.  

lijevo
desno