U Hamburgu održan sastanak s čelnicima cruise društava

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je u Hamburgu sastanak s čelnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja, članovima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA).

 

Dugogodišnja suradnja i treći po redu sastanak u Hamburgu na temu održivog turizma rezultirao je rekapitulacijom svega napravljenog od 2017. godine do danas. Usuglašeno je kako je napravljen veliki napredak po pitanju boljeg rasporeda dolazak brodova kao i njihovog duljeg boravka u gruškoj luci. Naime, u odnosu na nekadašnji prosječni boravak od samo četiri sata u Dubrovniku danas brodovi za kružna putovanja borave minimalno osam sati na vezu, a nerijetko i duže.

 

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je u 2023. godini tek nekoliko puta, zbog loših vremenskih uvjeta, zabilježen dolazak trećeg kruzera u Luku Gruž.

 

„U nijednom trenutku u 2023. godini nije došlo do enormnih gužvi u povijesnoj jezgri koje su kao nekad prije blokirale izlaske i ulaske iz povijesne jezgre. Takve slike danas su za nas daleka prošlost. Međutim, iako smo napravili uistinu značajne iskorake po pitanju održivosti, naš posao nije gotov te trebamo i dalje kontinuirano raditi na održivosti našeg turizma kako bi i dalje u svijetu bili prepoznati kao grad pionir održivog turizma“, ključna je poruka gradonačelnika Frankovića čelnicima cruise industrije.

 

Nastavno na dugogodišnju aktivno partnerstvo s CLIA-om, postignut je dogovor o zajedničkoj suradnji prilikom izgradnje budućeg cruise terminala, čijom bi realizacijom Dubrovnik postao home port destinacija što bi u konačnici dubrovačko gospodarstvo dodatno razvilo u više različitih segmenata.

lijevo
desno