U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o forenzičkoj i antropološkoj genetici

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u hotelu Dubrovnik Palace u otvorenju 12. Međunarodne konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini koja se do 27. lipnja održava u Dubrovniku.

 

Bijenalnu konferenciju organiziraju vodeća američka bolnica Klinika Mayo, Specijalna bolnica sv. Katarina, Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti u suradnji (ISABS, The International Society for Applied Biological Sciences) suosnivača i predsjednika prof.dr. Dragana Primorca s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Hrvatskom liječničkom komorom, a Dubrovnik joj je domaćin već četvrti put, prvi nakon 2017. godine.

 

Ovaj glasoviti znanstveni skup koji okuplja preko 550 forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine iz cijelog svijeta, tradicionalno karakteriziraju i gostovanja Nobelovaca, a upravo u Dubrovniku je prije pet godina pokrenut poseban program „Nobel Spirit“. Na 12. ISABS konferenciji gostuju Aaron Ciechanover (dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2004. godine) te dva dobitnika Nobela za medicinu  i psihologiju Sir Richard John Roberts (dobitnik 1993. godine) i Thomas Südhof (dobitnik 2013.). U radu konferencije također sudjeluje najveći broj studenata do sad, njih više od 200 iz Sjedinjenim Američkih Država, niza europskih država i Hrvatske.

 

Gradonačelnik Franković uvodno se obratio sudionicima kongresa poželjevši im dobrodošlicu u Dubrovnik. Uputio je zahvalu organizatorima što su ponovno odabrali Dubrovnik za domaćina ovog međunarodno značajnog znanstvenog događaja. -„Raznolikost znanstvenih tema iz područja forenzičke, antropološke i medicinske genetike o kojima se ovdje raspravlja je impresivna jer se radi o broju sudionika i govornika, tradicionalno uključujući i dobitnike Nobelove nagrade“, rekao je.

 

Poručio je kako je ohrabrujuće ponovno imati priliku ugostiti skupove ove veličine nakon ukidanja društvenih ograničenja pandemije COVID-a. –„To također znači da ćete moći doživjeti onu jedinstvenu atmosferu Dubrovnika, grada u kojem svaki kutak priča priču o davnim vremenima, a grad, siguran sam, već poznajete.“

 

Na otvorenju kongresa govorili su prof. dr. Dragan Primorac ispred organizatora te dva ministra u Vladi Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

 

 

lijevo
desno