U Dubrovnik iz Milana stigla prva izdanja Držićevih djela

Izložba tri prvotiska (editiones principes) djela Marina Držića, čuvanih u milanskoj nacionalnoj knjižnici Baidense, „Stvaranje mostova - Putovanje s Marinom Držićem od Milana do Dubrovnika“ otvorena je u subotu navečer u Domu Marina Držića.


Na predstavljanju ovih vrijednih raritetnih primjeraka po prvi put predstavljenih dubrovačkoj javnosti govorili su ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, Maria Goffredo, ravnateljica Nacionalne knjižnice u Milanu, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković I generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić.

Milanski odvjetnik Cristiano Pambianchi, koji je u diplomatskim krugovima poznat kao veliki promotor dubrovačke i hrvatske umjetnosti i kulture, svoj govor održao je na hrvatskom jeziku. Izložbu je svečano otvorio župan Nikola Dobroslavić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Držićeva djela iz 1551. godine, među njima i „Tirena“ koja je prvi put obavljena u Veneciji dugo su se vremena smatrala izgubljenim, sve dok 2007. godine nisu pronađena u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu gdje su i pohranjena, a njihovo izlaganje u Dubrovniku plod je suradnje Doma Marina Držića i milanske Nacionalne knjižnice.

“Želimo ponuditi svakom našem gostu što bolji uvid u biografiju našeg Držića i zlatno doba Dubrovačke Republike. Ovaj dan rezultat je suradnje institucija Hrvatske i Italije, ali i brojnih prijatelja kako Dubrovnika, tako i Milana. Ovime ostavljamo trag za budućnost i dodatni zalog za buduće mostove između naša dva grada” kazao je uvodno ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Gradonačelnik Mato Franković ocijenio je kako je predstavljanje Držićevih djela jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ovoj godini u kojoj obilježavamo 450. godišnjicu smrti najvećeg hrvatskog komediografa. “Izložba je plod dugogodišnje suradnje institucija Milana i Dubrovnika te dviju prijateljskih država, ali i ogledni primjer sinergije između kulture i diplomacije, kojom se, a tome svjedočimo i večeras, stvaraju mostovi. Razgovarajući s našim gostima i prijateljima iz Milana siguran sam da je ovo tek početak međusobne suradnje i kulturne razmjene”, rekao je gradonačelnik.

Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje imaju za cilj brendirati Držića kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije. To je mjesto koje mu nedvojbeno pripada i upravo s projektima zajedničke suradnje poput posudbe tri raritetna izdanja Držićevih djela iz čuvene milanske Biblioteca Nazionale Braidense, jesu prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića.


 

lijevo
desno