U Cavtatu zasjeda Savjet Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić nazočila je danas drugoj  sjednici trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji se do 30. lipnja održava u Hotelu Croatia u Cavtatu.

 

Članovima druge sjednice trećeg saziva Savjeta uvodno se video vezom obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Zahvalio je svim Hrvatima izvan Hrvatske na lobiranju za ulazak Hrvatske u dublje integracije Europske unije, Schengen i europodručje. Naglasio je da je hrvatskoj Vladi posebno važna suradnja sa svim Hrvatima izvan domovine te će im, kao i dosad, pružati snažnu potporu.

 

Uslijedila su prigodna obraćanja državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Miljasa, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Konavle Boža Lasića i predsjednika Savjeta Vlade Ivana Gugana.

 

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske. Članove Savjeta, pripadnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom. Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.

lijevo
desno