Tvrđava Imperijal vraćena Gradu

Jednoglasnom odlukom vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, na 30. sjednici održanoj 04. lipnja 2020. godine, prihvaćena je odluka o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine.

 

''Došao je trenutak kada smo vidjeli da je vrijeme, nakon sedam godina čekanja, da se raskine ugovor s koncesionarom i da se krene u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju ikome nego je zadržavajući za Grad. Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenje jedne ovakve odluke, po kojoj će se, vjerujem, pamtiti sastav ovog Gradskog vijeća.

 

Danas u tvrđavi Imperijal na Srđu imamo muzej u raspadajućem stanju, koji ne prikazuje dostojno žrtvu dubrovačkih branitelja. Imamo prevrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa. Međutim, iz cijelog niza razloga, u ovu priču se nije moglo krenuti prije.

 

Sada je došlo vrijeme da krenemo drugim putem, putem na kojem ćemo napraviti jedan veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperijal jer je cijela tvrđava stup obrane Grada.

 

Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije konstrukcije tvrđave Imperijal. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave, kojoj će osnovna namjena biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta.

 

Na nama je da kreiramo tu priču i budućnost ovog izuzetno važnog povijesnog mjesta za Grad Dubrovnik. Tvrđavu Imperijal vraćamo Gradu i građanima'' - izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u povodu izglasavanja ove odluke.