TUGA I PONOS Dubrovnik obilježava Dan dubrovačkih branitelja

Dubrovnik se danas prisjeća 6. prosinca 1991. godine i najvećeg napada na grad u Domovinskom ratu. Na blagdan svetog Nikole prije 28 godine uz pretrpljene brojne ljudske žrtve i razaranje povijesne baštine, Dubrovnik je herojski obranjen, a taj dan obilježava se kao Dan dubrovačkih branitelja.

 

Središnji program obilježavanja ovogodišnjeg Dana dubrovačkih branitelja započeo je jutros odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa na groblju Boninovo. Uz Počasno-zaštitnu bojnu i molitvu poginulim hrvatskim braniteljima poklonili su se gradonačelnik Mato Franković, zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirkov Šundov.

 

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova - Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske, predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, brojni branitelji i članovi njihovih obitelji.

 

Uslijedilo je odavanje počasti stradalim braniteljima na Bošnjačkom groblju te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, dok su u sjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a vijenci položeni kod spomen obilježja u Gospinom polju.

 

Polaganje vijenaca kod Križa na Srđu, simbolu obrane Grada, uveličala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a u prigodnom programu koji je nakon polaganja vijenaca priređen u amfiteatru sudjelovali su učenici i zbor OŠ Marina Getaldića te klapa Ragusavecchia.

 

U sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru s broda Danče položeni su vijenci u more ispod tvrđave Lovrijenac. 

 

Bogati program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se i poslijepodne svečanim otvorenjem Ulice generala Janka Bobetka uz svečani mimohod postrojbi iz Domovinskog rata.

 

Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bit će služena u 18.00 sati u Katedrali, dok će na Stradunu od 20 sati nastupiti Marko Perković Thompson.

lijevo
desno