Tribina "Grad na kružnom putovanju"

Na znanstvenoj tribini Sveučilišta u Dubrovniku, pod nazivom 'Grad na kružnom putovanju', zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić govorila je o mjerama i aktivnosti Grada kada su u pitanju kruzeri i posljedice koje izazivaju. Tako je podsjetila kako je, u razdoblju od 2010. do 2017. godine udvostručen broj dolazaka gostiju, a među velike izazove Dubrovnika ubrajaju se i visoka sezonalnost te veliki broj turista u povijesnoj jezgri.

 

''Grad navedenim problemima nastoji stati u kraj projektom Respect the City koji naglašava kako bi upravljanje odredištem trebao biti dugoročan interes svih, a ne samo onih koji pripadaju sektoru turizma'', kazala je zamjenica Tepšić te dodala kako su već provedene određene 'vatrogasne mjere' koje su dale pozitivne učinke, a kako je posebno sada, dok se projekt nalazi u pripremnoj fazi, važno sve poteze temeljiti na dijalogu i suradnji svih dionika.

Po pitanju mjera za 2018. godinu, istaknula je kako se one odnose na podizanje svijesti i uključivanje svih dionika u projekt Respect the City, bolju koordinaciju i distribuciju vremena ukrcaja i iskrcaja putnika s kruzera, koordinaciju i upravljanje prometom, razvijanje alternativnih načina posjeta, planiranje intervencija za sigurnost i zaštitu, postavljanje konopa na ulazu u Grad s Pila, odluku o zaustavljanju autobusa iz smjera Crne Gore na Pločama, uklanjanje pultova s Pila i izmjene odluke o vremenu dostave i ulaska vozila u Grad. Također, najavila je kako je plan gradske uprave u potpunosti osloboditi plato Ploče od svih vozila od 5 do 8 sati, radi lakšeg odvijanja dostave u povijesnu jezgru.

Tijekom tribine bilo je govora o masovnom turizmu, kruzerima i njihovim učincima na baštinu i okoliš, gužvama u Gradu, a uz zamjenicu gradonačelnika govorili su i prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Hrvoje Carić s Instituta za turizam u Zagrebu, doc. dr. sc. Marijana Pećarević s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, doc. dr. sc. Žarko Koboević s Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku i dr. sc. Sandra Uskoković s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

lijevo
desno