Tradicionalni susret gradonačelnika, Dubrovačkih trombunjera i povijesnih postrojbi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković tradicionalno se na Kandeloru, po otvaranju Feste svetog Vlaha, susreo s predstavnicima Dubrovačkih trombunjera i njihovim gostima iz sedam hrvatskih povijesnih postrojbi.


Među gostima u Velikoj vijećnici našli su se predstavnici Turopoljskog banderija, Zrinske garde Čakovec, Karlovačke građanske garde i Šibenske gradske straže. U Dubrovnik su stigli i predstavnici Društva sv. Grgur iz Požege, Kostelske pištole-Keglevićeve straže Kostel iz Pregrade i Rapskih samostreličara, redom bratimljenih postrojbi Dubrovačkih trombunjera.


Neke od postrojbi, poput Turopoljskog banderija, prvi su put gosti Dubrovnika povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada.


Gradonačelnik Mato Franković gostima je poželio dobrodošlicu te im je zahvalio što će i ove godine uz Dubrovačke trombunjere uveličati Festu svetoga Vlaha i tradicionalnu procesiju.


Ispred povijesnih postrojbi prigodno se obratio predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan. Zahvalio je gradonačelniku i Gradu na potpori njihovim aktivnostima te izrazio zadovoljstvo što se još jedna lijepa tradicija ponovno vratila uz ovogodišnju Festu.


Dubrovački trombunjeri povijesna su vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan svetoga Vlaha.

lijevo
desno