Tradicionalni prijem Dubrovačkih trombunjera i povijesnih postrojbi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica tradicionalno su se na Kandeloru po otvaranju Feste svetog Vlaha susreli s predstavnicima Dubrovačkih trombunjera i njihovim gostima iz drugih povijesnih postrojbi.

 

Na prijemu u Velikoj vijećnici tako su se našli pripadnici Keglevićeve straže iz Kostela, Gradske straže Požega, Rapskih samostreličara, Gradske straže Bakar, Hrvatskog sokola iz Osijeka te pripadnici Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera OS RH. Njima su se pridružili i predstavnici Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini.

 

Gradonačelnik Mato Franković gostima je poželio dobrodošlicu te im je zahvalio što će i ove godine uz Dubrovačke trombunjere uveličati Festu svetoga Vlaha i tradicionalnu procesiju.

 

Ispred povijesnih postrojbi prigodno se obratio predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan.

 

Dubrovački trombunjeri povijesna su vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan svetoga Vlaha.

lijevo
desno