Večera od Kandelore uz državni vrh: Ponosimo se našom tradicijom i nasljeđem

Gradonačelnik

Tradicionalna Večera od Kandelore održana je u subotu navečer u Revelinu uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha, a nazočili su joj predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, potpredsjednici Vlade, brojne ministrice i ministri, predstavnici gradova prijatelja te niz drugih osoba iz javnog i političkog života Dubrovnika i Hrvatske.

 

Obraćajući se svojim gostima u ulozi domaćina, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković čestitao je najprije ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada Dubrovnika te festanjulima, predvodnicima Feste koju ‘neprekinuto baštinimo od 10. stoljeća’

 

-„U večeri koja prethodi za sve nas posebnom i čudesno lijepom danu ki dohodi nam jednom na godište tradicionalno sjedamo za blagdansku trpezu. Vrijeme je to za druženje koje ne trpi previše formalan ton pa ću vas večeras poštedjeti političkog govora. Umjesto toga želim vam svima zahvaliti na suradnji i vašem prilogu koji ste dali kako bi se Dubrovnik počeo pretvarati u grad po mjeri svih svojih građana. Vođeni idealima koje su postavili naši pretci i sigurnom rukom našeg nebeskog zagovaratelja nemamo dvojbi da ćemo i dalje nastaviti u dobrom smjeru“, rekao je gradonačelnik dodavši kako ove godine puk dubrovački i brojni štovatelji svetoga Vlaha po 1047. put zahvaljuju našem biskupu, liječniku i mučeniku na njegovoj zaštiti i žrtvi.

 

-„Prema tako dugoj tradiciji desetogodišnjica upisa Feste na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a možda se čini sitnom no ta obljetnica itekako je značajna. Upisom u UNESCO-ov registar svetkovina koja je kroz sva ta stoljeća zadržala svoj izvorne oblike i koja je neodvojivi dio našeg dubrovačkog identiteta, koja je istovremeno crkovna i svjetovna postala je i dijelom zajedničke europske i svjetske povijesti. Stoga ponosimo se našom tradicijom i nasljeđem jer imamo se čime i ponositi", zaključio je gradonačelnik Franković te uz stihove Himne sv. Vlaha poželio svojim gostima da se ugodno osjećaju te da vrijeme provedu u zajedništvu i plemenitim mislima.

 

Uzvanike je zabavljala Tereza Kesovija, a blagovala su se tradicionalna jela dubrovačkog kraja.

 

lijevo
desno