Svečanom akademijom obilježeno 700 godina Ljekarne Male braće

Povodom 700. obljetnice osnivanja i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braće u Kazalištu Marina Držića u subotu, 11. studenog pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora te Ministarstva zdravstva i Ministarstva kulture održana je prigodna Svečana akademija.


Obraćajući se kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je kako je Dubrovnik bio jedan od prvih srednjovjekovnih europskih gradova koji je pred kraj 13. stoljeća promovirao ekološki kodeks, a koji se manifestirao u odlukama o popločavanju ulica te odredbama o oborinskim kanalima i kanalizaciji sa svrhom suzbijanja kugle, kolere i drugih zaraznih bolesti.

„Dubrovnik je prednjačio i u polju zdravstvene zaštite i socijalne skrbi tog doba, a o čemu nam svjedoče prve karantene, ali i nahodišta te starački domovi kao i razni zdravstveni propisi i dokazi o dobro organiziranoj liječničkoj i ljekarničkoj službi. Dubrovački liječnici bili su vrlo cijenjeni i izvan granica Dubrovnika. O tome svjedoči i činjenica da su često bili pozivani bolesnicima u susjednim zemljama, a Dubrovčani su ponekad slali i lijekove i medicinske knjige u susjedne zemlje“, rekao je rijekom svog obraćanja gradonačelnik Franković.

Zahvalio je Hrvatskom farmaceutskom društvu, Franjevačkom samostanu i Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna Dubrovnik na organizaciji Simpozija „700 godina ljekarništva u Dubrovniku“ i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na priređivanju Svečane akademije. –„Obljetnica koja nas danas okuplja od iznimnog je značaja za povijest ljekarništva u Hrvatskoj, a rekao bih i globalno jer je upravo činjenica da franjevačka ljekarna Male braće od utemeljenja 1317. godine do danas nije prestala raditi i služiti građanima čini jedinstvenom u svijetu“, zaključio je.

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek ovom prigodom obznanila je kako je na inicijativu zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik i dubrovačkih povjesničara pokrenut postupak upisa fenomena dubrovačke ljekarničke vještine na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine.

„Jedinstven je razvoj ljekarničke vještine koja prenosi znanje i humanost. Ne prekinuti tradiciju rada, stvaranja, njegovanja i razvoja recepata ima malo tko u svijetu“, rekla je između ostalog ministrica Obuljen Koržinek.

Svečanu akademiju otvorio je župan Nikola Dobroslavić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a prigodnim riječima nazočnima su se obratili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Željan Maleš,  izaslanica ministra zdravstva RH i pomoćnica ministra zdravstva RH Vera Katalinić-Janković, vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač, predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU Rajesh Patel te potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Terasalmi.

Monografiju „700 godina - 1317. - 2017. Ljekarna Male braće; 50 godina - 1966. - 2016. Ljekarna „Dubrovnik“ predstavili su ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik Marija Bagović Lučić i autor dr. sc. Ivo Orešković, a župan Nikola Dobroslavić uručio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna „Dubrovnik“ i Hrvatskom farmaceutskom društvu.
 

lijevo
desno