Svečanom akademijom obilježena 90. obljetnica Gimnazije Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko potrebica nazočili su svečanoj akademiji povodom 90. obljetnice Gimnazije Dubrovnik koja se održala u utorak, 14. studenog, u Kazalištu Marina Držića.
 

Ovom prilikom izaslanik Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Mato Franković, uputio je čestitke na dosadašnjem uspješnom radu ističući kako je Grad Dubrovnik ponosan na jednu ovakvu dugovječnu obrazovnu ustanovu kroz čije su hodnike od 1927. godine prošle brojne generacije Dubrovkinji i Dubrovčana dajući svoj obol dugoj tradiciji gimnazijskog obrazovanja u Dubrovniku.

"Dubrovačka Gimnazija pružila im je zaokruženo iskustvo učenja, brusila njihove afinitete usmjeravajući ih prema daljnjem obrazovanju i oblikovala ih kao buduće odgovorne pojedince. Na svim uspjesima, recentnim i onim kroz minula desetljeća, čestitam sadašnjem kao i svim bivšim vodstvima škole, nastavnicima i osoblju, a ponajviše našim gimnazijalkama i gimnazijalcima što su činili i čine komadić tradicije koja toliko dugo traje", rekao. 

"Rekonstrukcijom zgrade u Ulici Ilije Sarake, a zahvaljujući sporazumu s Dubrovačkom biskupijom, stvorit će se uvjeti za preseljenje viših razreda Osnovne škole Marina Getaldića iz zgrade na Pločama u novi prostor unutar povijesne jezgre, čime će se Gimnaziji otvoriti nove mogućnosti za korištenje prostora", poručio je u svome obraćanju gradonačelnik Franković ističući kako je Grad Dubrovnik spreman participirati i u drugim projektima kojim će se dosegnuti najviši standardi u obrazovanju.

Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja povodom ove velike obljetnice i svečane proslave podsjetila je na prošlost škole, istaknula izvanredne rezultate koje učenici postižu na školskim i sportskim natjecanjima.

"Gimnazija Dubrovnik jedna je od perspektivnijih školskih ustanova u Dubrovniku i Hrvatskoj.Težište nastave u Gimnaziji na samom je nastavnom procesu i na usmjeravanju i poticanju nadarenih učenika. Gimnazija Dubrovnik ima 24 razredna odjela, skoro 600 učenika, 70 djelatnika, 8 profesora promoviranih u zvanje mentora, osam profesora savjetnika, jednog doktora znanosti, osvojena brojna prva mjesta na državnim i županijskim natjecanjima", kazala je ravnateljica Tolja.

Čestitkama su se pridružile i saborska zastupnica Sanja Putica, bivša ravnateljica Gimnazije te dožupanica Žaklina Marević.

Povodom velike obljetnice Gimnazija je pripremila i izdala monografiju pod nazivom „90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama“, koja prikazuje povijest gimnazijskog obrazovanja u Dubrovniku, kao i same zgrade Gimnazije na Pločama, ali i sjećanja učenika i profesora kroz desetljeća, kao i značenja ove škole danas.

Svečanost su dodatno uveličali i učenici Gimnazije prigodnim programom.