Svečano potpisan ugovor za projekt "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika"

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika". Potpisivanju sporazuma nazočili su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
 

Vrijednost projekta je 33,8 milijuna kuna, od čega je 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije, a prijavljen je  na osnovu Poziva za dostavu projektnih prijedloga: Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020".

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je Grad Dubrovnik tek nedavno počeo otkrivati europske fondove te kako će se putem fondova nastojati obnavljati spomenička baština, a čiji će se prihodi koristiti za unapređenje kvalitete života stanovnika Dubrovnika.

"Novce koje uprihodujemo od kulturne baštine ulažimo u infrastrukturu, poboljšajmo kvalitete života naših sugrađana. Projekt će biti izazovan, ali ono što ja jamčim je da za razliku od nekih drugih projekata koji su se događali ovdje i koje je obilježila nekakva druga vrsta nabave, ovaj će biti jasan i transparentan. Važno je dignuti stigmu s projekta Lazareta i da dobijemo izvrstan kulturno – povijesni, ali i turistički proizvod" kazao je gradonačelnik Franković.

Ministrica Gabrijela Žalac kazala je kako je potpisivanje Ugovora za Pelješki most 7. lipnja označilo povijesni trenutak za ovu županiju i Dubrovnik koji se sada nastavlja te kako se kroz ovakve projekte najbolje mogu vidjeti dobrobiti članstva u Europskoj uniji.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric rekao je kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovoreno 5,9 milijardi kuna ugovorenih projekata, a riječ je o projektu Zračne luke Dubrovnik i Pelješkom mostu. Petric je kazao i kako će se u sljedećih nekoliko mjeseci potpisati ugovori i za županijski Poduzetnički inkubator, Nacionalni park Mljet i Dnevnu bolnicu u Dubrovniku.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je ovo nova prigoda da se Dubrovniku da jedan novi sadržaj, ali i da će dodijeljena sredstva dati veliki doprinos bržem razvoju projekta Lazareta.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako se već u prvoj alokaciji sredstava pokazalo da su sredstva koja su planirana za kulturnu baštinu i projekte kulture iz EU fondova nedostatna za sve one projekte koje je kulturni sektor pripremio.

"Ta nam je poruka važna da vidimo hoćemo li moći otvoriti više mogućnosti za povlačenje novaca. Ovaj projekt za koji smo danas potpisali važan je jer je primjer kako jedan od projekata koji su bili dio prijave za prijestolnicu kulture, nastavlja se i dalje realizirati. Ovaj je projekt važan za veliki dio kulturnih organizacija i udruga koje nemaju adekvatan prostor za rad, a u prostoru Lazareta moći će se odvijati kulturni život grada", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Unutar Integriranog razvojnog programa planiraju se obnoviti tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti te opremiti svih deset lađa. Projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unaprjeđenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju želi se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti.

lijevo
desno