Svečano otvoreno šesto izdanje Dubrovnik film festivala

Uz prve filmske projekcije u kinu Sloboda svečano je otvoren šesti po redu Dubrovački filmski festival za djecu i mlade Mediterana - DUFF. Ove godine na festivalu sudjeluje oko 150 mladih filmaša koji će se natjecati za jednu od ukupno deset festivalskih nagrada.
 

Male – velike filmaše i njihove mentore u ime Grada Dubrovnika pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić poželivši im ugodan boravak u Dubrovniku, ali i da tijekom trajanja Dubrovnik film festivala steknu nova znanja i iskustva koja će sutra ugraditi u svoja filmska djela.

"Vjerujem da će neki od vas sutra izgraditi uistinu respektabilnu filmsku karijeru i zajedno s vama već sada se veselimo svakom vašem uspjehu. Sigurna sam da ćete se dobro zabavit, ali i da ćete kroz ove radionice steći nova iskustva i znanja. Dubrovnik je uvijek bio i jest mjesto inspiracije. Nadam se da će inspirirati i vas i da ćete iz Dubrovnika ponijeti sa sobom lijepe uspomene, ali ostvariti nova prijateljstva", kazala je zamjenica gradonačelnika prilikom otvaranja festivala uputivši čestitke i organizatorima na iznimnom uspjehu i velikom odjeku festivala.

U ime organizatora, voditeljica festivala Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik i koordinator festivala Igor Miošić iz udruge Luža zaželjeli su mladim filmašima dobrodošlicu u grad Jamesa Bonda, Robina Hooda, Star Warsa, Game of Thronesa, te sigurni kako će neki od njih jednog dana biti velike zvijezde u svijetu filmske umjetnosti poželjeli i da plakati njihovih filmova jednog dana ukrašavaju prostor Luže.

"Ono što me nadahnulo su stihovi velikog Držića: „Tko sebe dava, vele dava, a tko srcem dava, svega sebe dava“. Taj mali tim - mi smo svega sebe dali, dali smo vam sve što smo imali, sportskim rječnikom: „ostavili smo srce i dušu na parketu“, trudit ćemo se tako i do nedjelje", kazao je Miro Bronzić, voditelj i osnivač Ljetne škole filma Šipan koja je jedan od suorganizatora festivala.

Na ovogodišnjem DUFF-u biti će prikazana 72 filma koja su selekcijski žiri, Ana Hušman, Ana Đordić i Ana Opačić odabrale između 250 filmova pristiglih na natječaj. Ocjenjivački žiri u sastavu Andrea Štaka, Marijana Jakovljević i Ahmed El.Ashwad nagrade će dodijeliti u osam kategorija: za animirani, dokumentarni i igrani film u dvije dobne skupine (djeca i mladi), te jedinstvenu nagradu u otvoreno kategoriji, te Grand Prix festivala. Osim njih, nagrade će dodijeliti i dubrovačka publika te žiri dubrovačke djece u kategoriji animiranog filma.

Uz projekcije filmova održat će se i sedam edukacijskih radionica, a ove godine je program proširen i na vrtićki uzrast. Tako će one najmlađe u Dječjem vrtiću Izviđač kroz Filmsku početnicu voditi Vanda Kreutz i Sandra Bastašić, Stop Motion animaciju će one malo veće naučiti Hana Repše, a da znaju kako snimiti igrani film pobrinut će se Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. S onim najvećima rade Nils Neubert na igranom filmu, časna sestra Ružica Dodig čija će radionica rezultirati filmskim trailerom, Hrvoje Zuanić na radionici eksperimentalnog filma, te Haris Čustović na dizajnu zvuka i kompoziciji glazbe. Uz još jedno izdanje škole kina Boška Picule, po prvi put će se, pod vodstvom B. Picule i Ane Đordić, održati županijski stručni skup za učitelje hrvatskog jezika na temu medijske pismenosti.

lijevo
desno