Svečano otvoren obnovljeni Knežev dvor na Lopudu

Svi ovdje danas možemo biti ponosni i sretni da ovaj Knežev dvor ostaje za budućnost, za buduće generacije – rekao je u prigodi svečanog otvorenja obnovljenog Kneževog dvora na Lopud dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Gradonačelnik se ujedno osvrnuo na veliku važnost Društva prijatelja dubrovačke starine u očuvanju kulturne baštine grada, a što se još jednom pokazalo u trenutku kada se Knežev dvor na Lopudu našao na tržištu nekretnina. Te 2019., u dogovoru s  Gradom Dubrovnikom, Društvo prijatelja dubrovačke starine donijelo je  odluku o njegovoj kupnji za koju je izdvojeno 2 milijuna eura.

 

Uslijedila je donacija Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od dodatnih 2 milijuna eura, što je omogućilo  obnovu ovog vrijednog primjerka kulturne baštine iz vremena Dubrovačke Republike.

 

''Posebno se želim zahvaliti gosparu Ivu Felneru. Nema riječi poštovanja kojima bi mi mogli izreći dovoljno veliko hvala gosparu Ivu, počevši od Kaboge, nastavljajući se na Braću Andrijića, Biskupski dvor, jučer otvorenu školu u povijesnoj jezgri i sada Knežev dvor. Vaše ime će uistinu ostati upisano zlatnim slovima ne samo  u povijest Društva nego i našeg grada je ste Vi brojnu kulturno povijesnu baštinu otrgli od zaborava i zahvaljujući vašoj velikodušnosti vratili je pod okrilje Grada. Svakom od tih objekata smo zajednički pronašli svrhu, da oni ne bi bili samo obnovljene građevine nego da uistinu i žive'', kazao je gradonačelnik Franković obraćajući se gospodinu Felneru, upravitelju Zaklade Caboga Stiftung. Zahvalio je ujedno Matku i Gordani Vetma te svima koji su sudjelovali u obnovi objekta koji ostaje kao izuzetan primjer toga kako se može i treba obnavljati kulturna baština u Hrvatskoj.

 

Prigodno su se danas obratili i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, upravitelj Zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik DPDS-a Vedran Kosović koji je Ivu Felneru uručio medalju donatora. Prostor je blagoslovio dubrovački biskup Roko Glasnović.

 

Knežev dvor na Lopudu je izgrađen nakon osnivanja Lopudske knežije 1456. godine, a gradnja mu je završena 1508. godine i to nakon što je Republika otkupila crkveno zemljište. Kada je kupljen prije četiri godine bio je u jako lošem stanju, ruševina bez krova. No zahvaljujući svim uključenima u obnovu i svesrdnoj financijskoj pomoći Zaklade, rekonstruiran je izgled iz doba pada Republike. Predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera arhitekture druge polovice 15. stoljeća na ovom području.

 

Obnovljeni kompleks, kao očuvana povijesna baština, s današnjim se danom otvara javnosti, donoseći ujedno priču o pomorskoj tradiciji Dubrovnika. Bit će vrijedan dio turističke ponude, u skladu s nastojanjima Grada Dubrovnika da se posjetitelji iz samog centra grada preusmjere na bližu okolicu, uključujući i Elafite, koji svaki pojedinačno, ali osobito svi zajedno, mogu puno ponuditi u tom smislu.

 

 

Autor fotografija sa svečanosti otvorenja: Željko Šoletić

lijevo
desno