Svečano obilježena 28. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku

Središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku održana je jutros u Kazalištu Marina Držića. Svečanosti je nazočio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz ministra obrane Damira Krstičevića, savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinka Petenera, hrvatskog generala i trenutačni načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova, zamjenika Draga Matanovića, savjetnike ministra obrane Boža Kožula i Ivicu Ušljebrka, zapovjednika HRM-a Iva Raffanella te brojne generale, admirale i zapovjednike.

 

Ovom prigodom, gradonačelnik Franković čestitao Hrvatskoj ratnoj mornarici u ime Grada Dubrovnika, s ponosom se prisjećajući teških dana mornarice čijim je djelovanjem u Domovinskom ratu oslobođeno 1080 kilometara kvadratnih morskog prostora. Njegov govor prenosimo u cijelosti:

 

„U ime Grada Dubrovnika izražavam danas duboko zadovoljstvo i čast što je naš grad i ove godine domaćin svečanosti kojom obilježavamo važan jubilej osnutka Hrvatske ratne mornarice.

 

Ovaj drevni hrvatski grad oduvijek je iznad svega držao do slobode. Riječ „Libertas“ kroz dugu je povijest krasila dubrovački stijeg i bila nit vodilja svome puku. Sve za slobodu!

 

Kako onda tako i danas. U novijoj povijesti, Dubrovnik je, uz grad prijatelj Vukovar, postao snažnim simbolom hrvatske borbe za samostalnost i neovisnost.

 

Slaveći slobodu, okupili smo se i prije dvije godine kako bismo svečano obilježili poseban dan za Dubrovnik. U povodu 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije ‘Oslobađanje juga Hrvatske’ sjetili smo se tada 29. listopada 1992., dana kada je oslobođen okupirani teritorij krajnjeg juga Hrvatske i time omogućen povratak više od 20.000 ljudi u svoje, nažalost,  spaljene i opljačkane domove.

 

Tog su se dana 1992. godine, točno u podne, oglasila sva dubrovačka zvona nagovijestivši sretnu vijest, a veličanstvena smotra postrojbi južnog bojišta održana je upravo u Luci Gruž uz državni i vojni vrh predvođen našim prvim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom. „Pretrpjevši sva razaranja Dubrovnik je ostao spomenik hrvatskog otpora i odlučnosti hrvatskog naroda da obrani slobodu, ali i svoju baštinu“, rekao je tada predsjednik Tuđman.

 

Hrvatska ratna mornarica rodila se i stasala u teškim i turbulentnim vremenima postajući snažnom uzdanicom Hrvatskih oružanih snaga, na ponos svima nama.

 

U tim mjesecima, tjednima i danima dok su se vodile teške i iscrpljujuće borbe za deblokadu i oslobođenje Dubrovnika veliki obol dala je upravo i Hrvatska ratna mornarica čijim djelovanjem je oslobođeno 1080 kilometara kvadratnih morskog prostora.

 

Prisjetimo se danas i legendarnih dubrovačkih postrojbi - Mješovitog odreda mornaričkog desantnog pješaštva, ali i Odreda naoružanih brodova Dubrovnik – svih hrabrih mladića koji su se u najgorem vremenu opsade Dubrovnika tijekom Domovinskog rata samoorganizirali i odsječeni grad održavali na životu, a njegovim građanima donosili nadu i vjeru u pobjedu koja stiže. Priče o njihovom junaštvu pokazatelj su bezuvjetne ljubavi hrvatskog čovjeka prema svojoj Domovini, ljubavi koja ne pita za cijenu i ne posustaje pred žrtvom.

 

Dopustite mi zato danas da parafraziram i generala Janka Bobetka koji je upravo ovdje rekao da se u Dubrovniku borila i pobijedila cijela Hrvatska. Zato svima njima, a posebice našim palim vitezovima, dugujemo vječnu zahvalnost i prisežemo čuvati istinu čistom i neokaljanom, a sjećanje na njih vazda živim.

 

Neka vam je sretan vaš Dan kojeg obilježavamo na ovom povijesnom mjestu hrvatske neovisnosti na kojem je prije 27 godina odzvanjao pobjedonosni zov dubrovačke Feste slobode!“

lijevo
desno