SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA Dubrovački festival među najboljima u Europi

Na svečanoj sjednici Vijeća dubrovačkih ljetnih igara pod predsjedanjem ministrice kulture I medija Nine Obuljen Koržinek, održanoj u Festivalskoj palači ususret večerašnjem otvorenju festivala, sudjelovao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

''Dugo godina smo pričali o tome kako želimo i gdje želimo Dubrovačke ljetne igre. Cijelo vrijeme smo isticali dva elementa – s jedne strane želimo da su međunarodne, a s druge strane želimo da su naše. Ove 75. Igre su u potpunosti ispunile naša očekivanja na temelju naših želja, s međunarodno prepoznatim umjetnicima, i glumcima i glazbenicima. Ono što me posebno veseli i čini ponosnim, što u programu Otvorenja vidimo sve elemente Dubrovnika. Pokazujemo bogatstvo kulturne baštine koje naš grad ima, od folklora, preko klape, do simfonijskog orkestra i zbora, do glumaca i glazbenika. Apsolutno u svakom segmentu je Dubrovnik. Djeca Grada koja su odrastala uz Igre u konačnici imaju mogućnost prezentirati sebe i svoje uspješne karijere kroz ovaj program. Mislim da će svatko od naših sugrađana naći nešto za sebe, a činjenice je da je interes toliko veliki da se karta više traži već mjesec i po dana. I to nešto govori o uspješnosti ovog festivala. Kao što sam već rekao, sve dosadašnje Igre sam čekao u grču, ali ove iščekujem u ushićenju jer sam siguran da je napravljen dobar posao. Naravno da će kritika biti, ali moramo naglasiti i isticati da ovo nije samo najbolji hrvatski festival, već je jedan od najboljih europska festivala”, kazao je gradonačelnik Franković.

 

''Već uoči festivala smo vidjeli da je i u stručnoj javnosti program prepoznat, spomenula bih i BBC koji je uvrstio Dubrovnik među 30 najuspješnijih festivala ove godine. Tu je Dubrovniku mjesto'', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek zahvalivši novoj intendantici Martini Filjak što je prihvatila ovu odgovornu ulogu te da se nakon ozbiljnih promišljanja i pretresanja sve smjestilo gdje bi i trebalo biti. ''To je dobro jer pokazuje koliko su Igre u vrijednosnom smislu i danas relevantne i mogu ponuditi vrhunski proizvod'', kazala je također ministrica.

 

I ostali članovi Festivalskog vijeća izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjim programom, naglašavajući kako je publika već prepoznala ove Igre.

 

Umjetnička ravnateljica Martina Filjak posebno je istaknula zadovoljstvo suradnjom svih institucija i sudionika te predstavila bogat dramski i glazbeni program 75. Dubrovačkih ljetnih igara.

lijevo
desno