Svečana sjednica Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovačko-neretvanska županija danas slavi svoj dan. U povodu 30. obljetnice osnutka Dubrovačko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držića danas je održana svečana sjednica Županijske skupštine uz Dan županije i blagdan njenog zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića.

 

Svečanoj sjednici nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te članovi  Vlade Branko Bačić i Marija Vučković, zastupnici u Saboru kao i brojni predstavnici gradova i općina s područja županije i gosti. 

 

Dubrovački gradonačelnik, ujedno i saborski zastupnik, Mato Franković obratio se u ime Grada Dubrovnika, ali i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića. Na početku svog govora prisjetio se realizacije strateškog projekta spajanja hrvatskog juga Pelješkim mostom istaknuvši kako je tim činom dosanjan višegeneracijski san čovjeka s hrvatskog juga. –„Svoji na svome i neprekinutom vezom spojeni s Hrvatskom i integrirani u Europsku zajednicu kojoj pripadamo“, rekao je. 

 

Uputio je čestitku svima zaslužnima, u prvom redu Vladi Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Olegu Butkoviću, ali i  svima koji su dali svoj doprinos, koji su vjerovali u ovaj projekt, zagovarali ga glasno i kad to nije bilo oportuno niti popularno i zdušno branili njegovu opravdanost uključujući današnjeg potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića.  Zahvalio je Vladi RH na potpori koju u kontinuitetu pruža Gradu Dubrovniku pokazujući duboko razumijevanje specifičnosti hrvatskog juga i njegove potrebe. Osvrnuo se na odluku kojom će Grad Dubrovnik, kao prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, regulirati prometovanje vozilima u zoni oko UNESCO-m zaštićene povijesne jezgre. –„To ne bi bilo moguće da Vlada nije prihvatila naš prijedlog i uvrstila ga u krovni zakon o sigurnosti prometa na cestama“, kazao je, a izdvojio je i prvi hrvatski Plan upravljanja zaštićenom povijenom cjelinom, realiziran u uskoj suradnji s Ministarstvom kulture i medija. 

 

Posebnu čestitku, gradonačelnik je uputio županu Nikoli Dobroslaviću te se osvrnuo na niz projekata u kojima Grad i Županija surađuju; od EU projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Vili Čingrija, preko projekata razvoja širokopojasne infrastrukture koji se također sufinancira europskim sredstvima pa do razvoja nadstandarda u zdravstvenoj skrbi i socijalnim uslugama. –„Kruna takvog pristupa je budući i dugo iščekivani Centar za pružanje usluga u zajednici. Osigurat će stručne i kvalitetne zdravstvene i socijalne usluge za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom te djecu i osobe s poremećajima iz spektra autizma kako bi se omogućilo njihovo aktivno uključivanje u zajednicu uz unaprjeđenje kvalitete života korisnika, ali i njihovih obitelji“, zaključio je gradonačelnik Franković. 

 

Premijer Andrej Plenković također se uz čestitke osvrnuo na Pelješki most čime je zaključeno cestovno povezivanje juga Hrvatske, životni projekt cijele generacije žitelja kao i ključnih političara koji brinu o boljitku Hrvatske. –„U vremenu najvećih globalnih kriza pandemije i brutalne agresije na Ukrajinu, pokazali smo kao društvo i država žilavost i otpornost na inflatorne pritiske i ostale prijetnje kojima smo tako spriječili ugrozu građana. Ogromnim paketima smo pomogli građanima, gospodarstvu, vrtićima školama, bolnicama, kulturnim institucijama da im cijena energenata ostane nepromijenjena. Pokazali smo da imamo snage i sposobnosti munjevito se vratiti u rast“, istaknuo je premijer. 

 

-„U ovoj Županiji ostalo je još nekoliko prometnih projekata, nadam se kako ćete naći konsenzus oko brze ceste prema Zračnoj luci, gradit ćemo i pelješku infrastrukturu, spojiti Metković s autocestom i  nastaviti gradnju autoceste od Stona prema Dubrovniku“, rekao je premijer Plenković na svečanosti u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na projekte Dubrovačko-neretvanske županije. -"Prometno povezivanje je presudno za kvalitetu života i naše gospodarstvo, razvoj Županije, ali i sigurnost. Županija je među tri najuspješnije županije, druga smo županija prema demografskoj slici, najbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom, imamo izvrsno gospodarstvo, prva smo crta obrane od nasrtaja na hrvatsku baštinu i svojatanja njezinih velikana. Županija je prepoznata u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Želimo i dalje biti mjesto ugodnog življenja, gospodarstva, kulture i regija u kojoj su ukorijenjene hrvatske vrednote", poručio je župan. 

 

Najsvečaniji dio obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njenog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića bila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima. Nagradu za životno djelo dobio je Janes Vlašić. Nagrade za iznimna postignuća dobili su dr. Nada Marković, Asja Perčić, Hrvatska glazbeno scenska udruga „Petar Milat“ i Rukometni klub Metković – Mehanika. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Spaso Krajančić i Vatroslav Vugdelija.

lijevo
desno