Sva gradska društva su stabilna i financijski stoje puno bolje nego na početku mandata

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je, na konferenciji za novinare, financijsko stanje društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika. Na dan 14. prosinca 2020. godine ukupno stanje na računima gradskih društava iznosi 84,9 milijuna kuna, dok je po preuzimanju gradonačelničke dužnosti 2017. godine stanje iznosilo 23,2 milijuna kuna, izvijestio je gradonačelnik Franković.

 

''Iza nas je osam mjeseci zdravstvene i financijske krize, a društva se nalaze u jako dobrom stanju i rezultati su značajno bolji nego prije tri i pol godine, unatoč zdravstvenoj i financijskoj krizi u 2020.'', rekao je gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako su gradska poduzeća pokazala da dobo upravljaju financijama te da uspostavljeni ''cash pool'' sustav odlično funkcionira.

 

''Napravili sustav ''cash pool'', odnosno lanac unutar kojeg su članice jake onoliko koliko je jaka najslabija članica. Toj najslabijoj članici unutar sustava se uvijek može pomoći. Imamo primjer Libertasa Dubrovnik, u minusu četiri milijuna kuna, koji kamatu na minus ne plaća bankama nego članicama ''poola'' čiji novac koristi'', pojasnio je gradonačelnik Franković.

 

 

Najznačajnije povećanje vidljivo je na računu Vodovoda gdje je stanje u lipnju 2107. iznosilo 110 tisuća kuna, a sad iznosi 35,5 milijuna kuna, Čistoća je na računu imala 13,6 milijuna kuna, a danas ima 13.4 milijuna kuna, Libertas je bio u minusu 11,8 milijuna kuna, dok je danas taj minus smanjen i iznosi 4,8 milijuna kuna. Boninovo je imalo na računu 159 tisuća kuna, a danas 298 tisuća kuna,  Hotel Gruž je imao 1,1 milijuna kuna, a sada 2,2 milijuna kuna, Vrtlar je imao 704 tisuće, a danas ima 1,1 milijuna kuna.

 

Značajno povećanje vidljivo je i na računu Sanitata koji je 2017. godine imao 7,2 milijuna kuna, a ovog prosinca 17,5 milijuna kuna, dok je na deviznom računu u eurima 2017. imao je 105 tisuća, a danas 170 tisuća eura. UTD Ragusa je bila u minusu 4 milijuna kuna, a danas je u plus 907 tisuća.  Dubrovačka razvojna agencija je imala na računu 251 tisuću kuna, danas 3,7 milijuna kuna. Aktivirana je i Dubrovačka baština koje je na računu imalo 21 tisuću kuna, a sad na računu ima 114 tisuća kuna. Agencija za POS je imala 1,1 milijuna kuna, a sad ima 1,6 milijuna kuna.

 

Rezervat Lokrum je imao 14,7 milijuna kuna, a danas 11,4 milijuna kuna, no gradonačelnik Franković napomenuo je kako je Lokrum donirao uređaje OB Dubrovnik, te da godišnje izdvaja sredstva za Dubrovački savez sportova.

 

Što se tiče financijske krize gradonačelnik je kazao kako na budućnost gleda optimistično te da tome uvelike doprinosi početak cijepljena protiv COVID-a.

 

''Za našu turističku sezonu jako je bitno to da je cijepljenje počelo u Velikoj Britaniji, koja je naše ključno tržište. Očekujem da će sezona početi na proljeće, a da će se na ljeto normalno odvijati i da će nam to pomoći u krizi'', rekao je dubrovački gradonačelnik.

lijevo
desno