Suradnja s RIT-ovim znanstvenim programom

Predstavnici Rochester Institute of Technology, znanstvenog programa za snimanje slika u Rochesteru, zajedno s dekanom RIT Croatia Donom Hudspethom predstavili su gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću ideju otvaranja Centra za spektralno snimanje dokumenata i otkrivanje izgubljenih tekstova, za ovaj dio Europe. Riječ je o posebnoj tehnici i alatima, koje su razvili u sklopu svog znanstvenog programa, a koji omogućuju ''vraćanje'' izbrisanih ili izblijedjelih rukopisa i povijesnih dokumenata.

 

Dr. sc. David W. Messinger prezentirao je gradonačelniku Frankoviću nekoliko primjera obrada i procesa nakon kojih su uspjeli ''izvući'' sadržaj koji se smatrao izgubljenim. ''Želimo razvijati tehnologiju i dati je muzejima, arhivima, knjižnicama kako bi mogli dobiti bolji uvid u materiju kojom raspolažu'', kazao je Messinger, dodajući kako bi, s obzirom na njegov povijesni značaj, u ovaj projekt željeli uključiti i Dubrovnik.

 

Gradonačelnik se složio s inicijativom i kazao kako su se s otvaranjem nove zgrade arhiva stvorili uvjeti za takvo što. ''Vjerujem da bismo vaš projekt mogli implementirati u novoj zgradi, moramo još sve iskomunicirati s nadležnim Ministarstvom kulture i vidjeti na koji način možemo ostvariti suradnju'', rekao je gradonačelnik.

 

Ovakvi centri nalaze se u još tek nekoliko gradova u Europi poput Hamburga, Kopenhagena i Londona.

 

Dekan Hudspeth govorio je i o mogućnosti razmjene studenata u sklopu ovog projekta, posebno s obzirom da će biti potrebno i obučiti osobe koje bi radile s ovom specijaliziranom opremom, a istaknuo je i veliki potencijal za mlade doktorante, koji bi u Dubrovniku mogli raditi istraživanja i objavljivati znanstvene radove.

 

Inače, u Dubrovniku je od 18. do 20. ožujka 2019. u suradnji Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku i  Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik  (ZKD DKD) održan znanstveno stručni skup ‘Spektralno snimanje: budućnost u proučavanju prošlosti: Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama’.

lijevo
desno