SURADNJA GRADOVA PRIJATELJA Dubrovački umjetnici predstavili se u Veneciji

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima boravi u posjetu gradu prijatelju Veneciji gdje je u četvrtak otvorio izložbu „Mjesto isprekidanih odlazaka“.


Izložba je priređena u okviru 58. po redu Venecijanskog bijenala, na kojem se Dubrovnik predstavlja prvi put, a realizirana je u suradnji gradova prijatelja i Umjetničke galerije Dubrovnik. Otvorenju je nazočila ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te brojni domaći i međunarodni uglednici iz svijeta umjetnosti. 


Iako gradovi međusobno surađuju u području gospodarstva, poglavito turizma, izložba je prvi konkretan projekt na polju kulture od sklapanja povelja o bratimljenju koji otvara vrata sličnim suradnjama u budućnosti. Naime, upravo navedenim sporazumom iz 2012. godine naglašeno je jačanje kulturnih razmjena između gradova prijatelja.


Kroz povijest najznačajnija središta trgovine na Mediteranu i rivali, ovim projektom Dubrovnik i Venecija nastoje staviti naglasak na suvremeni trenutak, osvještavajući prisutnost jake suvremene umjetničke scene.


„Mjesto isprekidanih odlazaka“ kustosice Jelene Tamindžija predstavlja troje međunarodno afirmiranih dubrovačkih umjetnika - Izvora Pendu, Slavena Tolja i Marijanu Pende.


Izložba je postavljena je u prostoru Tesa 100 u Arsenalu Nord gdje će biti otvorena do 24. studenog 2019. godine.

lijevo
desno