Stručna rasprava o zaštiti i obnovi dubrovačke kupe kanalice

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovale su u utorak na okruglom stolu „Dubrovački krovovi: Revitalizacija kupe kanalice“.

 

Okrugli stol održan je u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u organizaciji ove ustanove, a u radu su sudjelovali pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, predstavnici Sveučilišta, Društva prijatelja dubrovačke starine, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

 

Tema ove stručne rasprave bila je mogućnost i potrebni koraci za prijavu EU projekta zaštite i obnove kupe kanalice. Projekt se bavi povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu.

 

-„Poznajući sedam stoljeća dugu tradiciju proizvodnje kupa u tvornici u Kuparima, ali i prepoznajući potrebu obnove i uređenja krovova ne samo u povijesnoj jezgri i ne samo u Dubrovniku, smatram da je ovo jedan zaista hvalevrijedan projekt. I nadam se da će revitalizacija povijesne dubrovačke kupe kanalice uistinu i i zaživjeti", rekla je između ostalog uvodno zamjenica Tepšić i kazala da je Grad Dubrovnik spreman podržati ovaj projekt. 

 

Na okruglom stolu predstavljena je i usporedba povijesne kupe kanalice i novih glinenih pokrova koji su korišteni u obnovi krovišta nakon Domovinskog rata o čemu je i nedavno održana znanstvena tribina.

 

lijevo
desno