STIGLE 'HARMONIKE' Prvi đir novim zglobnim autobusima

Poštujmo grad

Po prvi put na dubrovačkim ulicama, kao dio voznog parka društva za prijevoz putnika Libertas, ovog četvrtka putnike su prevezli niskopodni zglobni autobusi.

 

Tri vozila stigla su direktno na Pile gdje su novinari, zajedno s gradonačelnikom Matom Frankovićem i direktorom Libertasa Antom Vojvodićem, sa suradnicima, imali priliku iskusiti vožnju novim autobusima. -„Zglobni autobusi vrlo su nam značajni jer će rasteretiti najopterećenije linije poput „jedinice“ i „šestice“, ali i zbog preuzimanja prijevoza putnika s kruzera na relaciji Luka-Pile, čime ćemo uvelike smanjiti promet Zagrebačkom ulicom i gužve u kontaktnoj zoni“, rekao je gradonačelnik Mato Franković. Najavio je kako je nabavom prva tri zglobna autobusa započeo proces pomlađivanja voznog parka gradskog prijevoznika te da će samo tijekom 2020. godine Libertas raspolagati s ukupno 27 novih autobusa.

 

Do ljeta ove godine gradskim ulicama prometovat će 11 autobusa financiranih EU sredstvima. Očekuje se dolazak 5 mini buseva kao i 5 autobusa za prigradske linije, a već na idućoj sjednici Gradsko vijeće treba potvrditi odluku o kupnji dodatne tri „harmonike“. Prve narančaste „harmonike“ su autobusi marke MAN, dužine 18 metara, kapaciteta 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta.

 

Zbog svog kapaciteta  i efekta „3 u 1“, uvođenje u promet ovih autobusa imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i smanjenje prometnih gužvi.

 

Između ostalog ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Pojedinačna cijena autobusa je 2,1 milijun kuna, a Libertas Dubrovnik samostalno će iz vlastitih prihoda podmirivati obveze predmetnog operativnog leasinga.

lijevo
desno