Stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra

Prvi ovogodišnji cruiser, MSC-ova Orchestra, stigao je u ranim jutarnjim satima u Luku Gruž. Ticanje ovog cruisera označilo je povratak Grada Dubrovnika u programe kružnih putovanja nakon 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19.

 

Orchestra će u gruškoj luci ostati do popodnevnih sati, a gosti će posjetiti Grad pod posebnim epidemiološkim uvjetima. Naime, brodarske kompanije među kojima je i MSC, propisale su protokole za svoje goste, osoblje, ali i vodiče i vozače s kojima surađuju prilikom dolaska u destinaciju. Kako bi se omogućila kvalitetna implementacija mjera, brodovi su ograničili kapacitete na oko 50 posto tako da Orchestra trenutno broji oko 1200 putnika.

 

Uz obvezno testiranje na koronavirus prije ukrcaja i tijekom putovanja, kako bi se minimalizirao rizik od infekcije, gostima nije dozvoljen samostalan transfer i obilazak lokacije. Dubrovnik će danas obići u organiziranim, tzv. „bubble“ grupama, poštujući pritom mjere brodarske kompanije i one Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

 

Ovom prigodom, ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo rekao je kako je dolazak cruisera dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon krene cruise sezona.

 

- Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem Gradu, ali i državi. U najavi imamo 153 ticanja, ali ta se situacija mijenja iz dana u dan, taj proces je živ. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka. Sve ovisi o emitivnim tržištima i potražnji za ovim vidom turizma – istaknuo je ravnatelj Pezo.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u prethodnom je razdoblju provodio aktivnosti i bio u stalnom kontaktu s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije te u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, a s ciljem reaktivacije ove grane turizma. Gradonačelnik Mato Franković još je ranije zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu Uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke.

lijevo
desno