Sortirnice za otpad financirat će se EU sredstvima

EU fondovi

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, sudjelovao je na radnom sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u Zagrebu na temu EU sufinanciranja izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada.

 

Tom je prigodom čelnicima najvećih gradova u Hrvatskoj prezentiran EU poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanja samog postrojenja, koji je u pripremi, a kako bi se ubrzale prijave najvažnijih projekata za ovaj dio sustava gospodarenja komunalnim otpadom. 

''Sortirnice su integralni, vrlo zahtjevan dio infrastrukture za gospodarenje otpadom, a projekti će se sufinancirat europskim sredstvima do 85 %'', rekao je ministar Ćorić te najavio kako do kraja godine očekuje i raspisivanje natječaja za spremnike i vozila, čime bi se zaokružila priča oko infrastrukture potrebne za učinkovito gospodarenje otpadom i približavanje cilju od 50 % odvojenoga otpada.

Kako bi do 2020. godine postigla cilj da se odvojeno sakuplja i reciklira minimalno 50 % otpadnog papira, plastike, stakla i metala, Republici Hrvatskoj na raspolaganju su značajna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Grad Dubrovnik svakako planira aplicirati za EU sredstva za izgradnju sortirnice otpada, koja je planirana Urbanističkim planom uređenja "Tehničko-tehnološki blok Osojnik".

Također, Gradu Dubrovniku u proteklih su mjesec dana već odobrena sredstva za obrazovno- informativne aktivnosti te nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Projekt ''ReDu'' vrijedan je gotovo 1,2 milijuna i uključuje edukaciju javnosti o postupanju s otpadom, a također je odobreno i više od 4 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i to za papir, karton, plastiku, staklo, biootpad s vrtnim komposterima i tekstil. Oko 85 posto ovih iznosa bespovratna su EU sredstva.

lijevo
desno