Smjerom Dom zdravlja - Pile samo vozila javnog prijevoza

Poštujmo grad

S ciljem omogućavanja veće protočnosti linija javnog gradskog prijevoza putnika s minimalnim odstupanjima od voznog reda te neometanog korištenja autobusnih stajališta za ukrcaj i iskrcaj građana Grada Dubrovnika i njegovih posjetitelja uvedena je zabrana prometovanja za taksi vozila Ulicom branitelja Dubrovnika iz smjera Doma zdravlja prema Pilama.

 

Sukladno prometnoj signalizaciji koja je bila postavljena tijekom protekle turističke sezone, Ulicom branitelja Dubrovnika omogućeno je prometovanje vozilima javnog gradskog prijevoza, taksi vozilima i vozilima s posebnom dozvolom. Vrlo veliki broj taksi vozila koji su se koristili ovim smjerom kretanja, od stupanja na snagu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18 i 98/19), autobusna stajališta na Pilama koristili su i za ukrcaj putnika, a dok su prema prijašnjim uvjetima ovim smjerom smjeli samo dovesti putnike na plato Pila.

 

Takvim radnjama znatno je produljeno zadržavanje taksi vozila na autobusnim stajalištima, a čime je usporena protočnost prometovanja autobusa kojima se obavlja komunalni prijevoz putnika te je vrlo često dolazilo do odstupanja od utvrđenog voznog reda.

 

U svrhu rješavanja navedenog problema Grad je pristupio izradi prometnog elaborata te je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, zatražena prethodna suglasnost za izmjenu prometne signalizacije. Nakon što je PU dubrovačko-neretvanska donijela rješenje kojim se daje suglasnost Gradu Dubrovniku za predložene izmjene, pristupilo se izmjeni prometne signalizacije, a prema kojoj Ulicom branitelja Dubrovnika odnosno smjerom Dom zdravlja – Pile mogu prometovati samo vozila javnog gradskog prijevoza te vozila s posebnom dozvolom.

 

Nadzor nad vozilima koji ne budu poštivali novu prometnu signalizaciju provodit će policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske.