"Skriveni trečento" ispred Dvora

Hrvatski restauratorski zavod je u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine predstavio rezultate višegodišnjeg projekta "Nepoznata trečentistička slikarska radionica - deatribucija Matka Junčića i Ivana Ugrinovića" i to u obliku izložbene instalacije "Skriveni trečento" postavljene ispred Kneževa dvora.

 

Na prezentaciji upriličenoj 30. svibnja o projektu su govorili akademik Igor Fisković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnateljica HRZ-a Tajana Pleše, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić te autorica projekta Katarina Alamat Kusijanović.

Projekt je podrazumijevao opsežne istraživačke radove na dva oltara na Koločepu i Lopudu, a instalacija prezentira rezultate radova. Unutar postavljene 'kocke' projicira se videoprezentacija s kompjutorskom simulacijom, a na vanjskim su stranicama otisnuti kolaži  trečentističkih likova svetaca s panela dvaju oltara.

ZamjenicaTepšić istaknula je kako se radi o iznimnom kulturnom događaju te kako iza svega stoji predan i minuciozan rad.
Autorica projekta Alamat Kusijanović kazala je kako je ovo zapravo „priča o istraživačkom radu“, a cilj instalacije je da posjetitelje privuče, uvuče i da im skrene pažnju na „Skriveni trečento“. Zahvalila je i autorskom timu kojeg, uz nju, čine Elio Karamatić (autor kompjutorske vizualizacije, koncepta i izvedbe konstrukcije, suradnik u dizajnu), Mara Kolić Pustić (stručna savjetnica i suradnica u realizaciji projekta), Antonio Blašković i Nađa Lučić (suradnici u realizaciji projekta), Josip Ivanković (suradnik u izvedbenoj konstrukciji instalacije) te Ljubo Gamulin i Goran Tomljenović koji su priredili fotografije.

lijevo
desno