Sastanak s vodičima na temu audio uređaja

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, Ceha vodiča Hrvatske obrtnička komore Dubrovnik i turističkih agencija na temu nove Odluke o komunalnom redu, koja propisuje da su za vođenje grupe preko 20 osoba u povijesnoj jezgri obvezni audio uređaji.

 

Kako je pojasnila zamjenica Tepšić, odluka stupa na snagu odmah, a do 1. listopada ove godine ostavljeno je vrijeme za prilagodbu. Odgovornost za provedbu odluke je na organizatoru putovanja, koji je dužan za svoju grupu pribaviti tražene uređaje.

 

''Sigurni smo da će primjena ove Odluke doprinijeti kvalitetnijem i jednostavnijem obavljanju posla vodiča, a ujedno i smanjenje buke u povijesnoj jezgri koja je i u dnevnim satima vrlo izražena'', kazala je zamjenica Tepšić, zahvalivši se na suradnji strukovnim udrugama vodiča i agencijama u provedbi projekta Respect the City.

 

Predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Patricija Cvinar naglasila je da ovakvu odluku Društvo u potpunosti podržava i da većina agencija već koristi audio uređaje te da provedba u tom smislu ne bi trebala biti problem. Predstavnici turističkih agencija također su pozdravili uvođenje ove odredbe, posebno vrijeme prilagodbe koje ostavlja mogućnost pravovremen komunikacije s organizatorima putovanja i cruise kompanijama.

 

Bilo je riječi i o dokumentu 'Sugestije za kretanje vodiča i grupa po staroj gradskoj jezgri Dubrovnika', koji je sačinjen još 2019. godine u suradnji strukovnih udruga vodiča, TZ-a Dubrovnika i gradskih službi, koji za cilj ima urediti kretanje grupa po gradu kako bi se i na taj način izbjegavale gužve i koncentracija velikog broja turista na pojedinim lokacijama.

lijevo
desno