Sastanak gradonačelnika s ugostiteljima: Novi model upravljanja gradskom imovinom 5x5x5

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je jučer sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile osvrt na sezonu i novi ugovori o zakupu.

 

Ugostiteljima je predstavljen novi model suradnje naziva „5x5x5“, koji će se uvesti od 1. siječnja 2020. Model predviđa produljenje zakupa gradskih prostora i najma javnih površina na pet godina, uz pet godina moratorija na izmjene u javnoj površini i broj stolova.

 

- Svi oni koji imaju zakupljen prostor u vlasništvu Grada Dubrovnika, znaju da smo po isteku ugovora dužni raspisati natječaj i staviti prostore na tržište i dobiti nove zakupce koje bi odabrali po kriteriju najbolje ponude. Zakon nije predvidio mogućnost da se urednom zakupcu ponudi prvenstvo zakupa. Dugo smo razmišljali kako vas zaštiti, angažirali smo pravne stručnjake i došli do ovog rješenja. Svima koji su u zakupu prostora u našem vlasništvu, zakup će se produljiti za pet godina, što je maksimalni zakonski rok. Eventualne korekcije cijena su minimalne.

 

Druga izmjena odnosi se na zakup javnih površina koji je dosada išao godinu za godinom, a novi prijedlog je da se ugovori o zakupu javnih površina prvi put sklope na rok od pet godina, što je zakonski maksimum.

 

- To se odnosi i na ugostitelje koji su u gradskom, ali i u privatnom prostoru. Znači pet godina za sve, a cijena ostaje ista. Smatram da smo postigli objektivnu cijenu, koja je dobra za obje strane. Želimo vam jamčiti sigurnost poslovanja, raspolaganja sa sredstvima i planiranja. Sad znate da ćete imati ugovore na pet godina i neće vas se previše ticati tko je na vlasti – naglasio je gradonačelnik Franković te pritom obrazložio i posljednju 'peticu' ovog modela, koja se odnosi na moratorij davanja u zakup novih javih površina.

 

- Kada 1. siječnja 2020. potpišemo nove ugovore, nema davanja u zakup novih javnih površina idućih pet godina. Nema niti jednog stola više, niti površine. To je to. Mislim da je to korektno i pošteno i da ograničava enormno bujanje restorana unutar povijesne jezgre, kojih nam realno više ne treba. Ugostiteljski objekti i dalje će se moći otvarati, ali u privatnim objektima i bez javne površine – zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Osim navedenog najavio je i da se od 1. siječnja 2020. kreće sa smanjenjem zakupljenih javnih površina unutar povijesne jezgre.

 

- Sve javne površine iznad 25 kvadratnih metara smanjit će se za 10 posto. Površine ispod toga nećemo dirati. To znači da će se onima koji imaju 26 kvadrata, ali i onima koji imaju 100 kvadrata skinuti jednako. Tako će se osloboditi 300 kvadratnih metara javnih površina unutar gradske jezgre. Mislim da ovaj potez neće utjecati na ekonomsku isplativost vašeg poslovanja. Za pet godina ćemo usvojiti plan upravljanja koji će nam reći kako i što dalje - kazao je gradonačelnik.

 

Na sastanku su najavljene i promjene u odluci o izvođenju glazbe na javnim površinama, nakon što je provedena anketa među stanovnicima povijesne jezgre. Za vrijeme održavanja Dubrovačkih ljetnih igara glazba na otvorenom će se moći izvoditi do pola sata poslije ponoći, a ovo razdoblje gradonačelnik Franković nazvao je „festivalski dani“. Izvan festivalskih dana glazba će biti dopuštena do 23:30 sati.

 

Osvrnuo se i na problem masnoće u gradskoj kanalizaciji.

 

- Donijet ćemo odluku u kojoj će jasno stajati: ili će se ugraditi mastolovci ili će ugostiteljski objekti koji to ne naprave ostati bez javnih površina. Jasno nam je da se to ne može napraviti preko noći, stoga ćemo dati rok prilagodbe od godinu – istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

lijevo
desno