Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu Dubrovniku

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a svečana ceremonija uručenja ploče upriličena je u Palači Sponza.

 

Ploču su gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću uručili predstavnici grada prijatelja Beyoğlua (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju) – zamjenica i zamjenik gradonačelnika Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş, a događaju je prisustvovao ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

 

-"Još jednom se potvrđuje kontinuitet prijateljskih odnosa Dubrovnika i Beyoğlua, dva sestrinska grada čija isprepletena povijest seže još u doba Dubrovačke Republike. Republika je, kao što je prednjačila u mnogočemu, znala cijeniti snagu diplomacije“, rekao je uvodno gradonačelnik Franković, a prigodnim govorima obratili su se i zamjenik gradonačelnika turskog sestrinskog grada Yusuf Ulutaş te zaključno ministar Gordan Grlić Radman.

 

 

Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. godine brižno se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu, a repliku je u Dubrovnik u srijedu, 7. srpnja dopremila generalna hrvatska konzulica u Istanbulu Ivana Zerec u suradnji s avio prijevoznikom Turkish Airlines, Carinskom upravom Ministarstva financija te gradovima prijateljima Beyoğluom i Dubrovnikom.

 

Odluku o donaciji replike ploče Gradu Dubrovniku donijela je Općina Beyoğlu na inicijativu Generalnog konzulata RH u Turskoj te uz suglasnost Ministarstva kulture Turske. Općina je nakon renoviranja brojnih zgrada u ulici u kojoj je bio smješten konzulat Dubrovačke Republike, postavila ploču s grbom Republike Hrvatske u znak sjećanja na povijesnu činjenicu postojanja konzulata. Generalni konzulat RH u Istanbulu i danas je smješten na području Općine Beyoğlu.

 

Povelja o bratimljenju Grada Dubrovnika i Općine Beyoğlu potpisana je 2015. godine.

 

Dodatne informacije:

 

Pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu (naslijedio je prvog konzula Luku Barcu) i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio. Inače, Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

 

Ploča Konzulata Dubrovačke Republike čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu, dimenzija je 130 x 58 x 8 centimetara, a krasi ju natpis na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi:

 

 

„Svevišnjemu i dobrome Bogu na čast,

 

Luca de Chirico,

 

presvijetli konzul Dubrovačke Republike

 

te glavni tumač Velike Britanije pri Visokoj Porti (na Osmanskom dvoru),

 

iz temelja podigne godine Gospodnje 17xx.“

lijevo
desno