Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo u Vili Čingrija

Tri ugovora kojima se regulira budućnost Vile Čingrije kao Regionalnog centra kompetentnosti za  turizam i ugostiteljstvo potpisana su u četvrtak u palači Ranjina između Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije i Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik, odnosno gradonačelnika Mata Frankovića, župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja TUŠ-a Antuna Perušine.

 

Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija potpisali su Ugovor o zakupu kompleksa Vile Čingrija na vrijeme od 10 godina, dok ga je Županija u podzakup ustupila Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, također na rok od 10 godina, a sve s ciljem uspostave budućeg Regionalnog centra. Prijava i provedba projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnim obrazovanju, podsektoru Turizam i ugostiteljstvo, regulirana je Sporazumom o poslovnoj suradnji između tri partnera, također sklopljenim danas.

 

Naime, Grad Dubrovnik je pismom namjere još u lipnju 2018. godine iskazao interes i volju omogućiti korištenje ograđenog kompleksa Villa Čingrija Turističkoj i ugostiteljskoj školi, ukoliko ista bude imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti.

 

Dubrovačko-neretvanska županija, kao osnivač ustanova za strukovno obrazovanje, a u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA-om, Turističkom i ugostiteljskom školom i Gradom Dubrovnikom, kandidirala je TUŠ kao budući regionalni centar kompetentnosti na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je potvrđeno i odlukom Ministarstva.

 

Odluka o sklapanja ugovora o zakupu kompleksa Vile Čingrije s Dubrovačko-neretvanskom županijom na vrijeme od 10 godina usvojena je na na 24. sjednici Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, 23. rujna.

 

Kako bi se osigurala EU sredstva za građevinske radove dogradnje, rekonstrukcije i opremanja lokacija Centra kompetentnosti, u ovom slučaju kompleksa Vile Čingrija i TUŠ-a, projekt će se prijaviti na Javni poziv „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“. Riječ je ograničenom tipu natječaja koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik radi izvrstan posao u obrazovanju kadrova u turizmu. –„Potrebna je nadogradnja i kontinuirano obrazovanje kako bi se podigla razina pružene usluge na području grada. Uvjeren sam kako će se to realizirati kroz ovaj projekt koji će imati javni i obrazovni karakter. Nakon što zaživi Centar na Čingriji, siguran sam kako će Dubrovnik dobiti još jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom“, naglasio je dodavši kako će zajedničkom suradnjom doći do podizanja kvalitete turističkog kadra.

 

Župan Nikola Dobroslavić naznačio je kako je projekt vrijedan 105 milijuna kuna, a sastoji se iz dva dijela; uređenje prostora Vile Čingrije i u manjem dijelu Turističke i ugostiteljske škole, dok se drugi dio odnosi na programe koji će se provoditi u što su uključeni i strani stručnjaci.

 

„Proglašenjem Centrom kompetentnosti naša škola na sebe preuzima i obvezu vođenja brige o školovanju kadrova u cijeloj županiji. Vodit ćemo se ‘slow food’ filozofijom i pokušat ćemo nuditi autohtone proizvode i tako kroz školu ostvariti filozofiju koja bi trebala pripomoći dodatnom razvoju našeg kraja“, rekao je ravnatelj Perušina.

 

Prostor kompleksa Viče Čingrije, sukladno ranijim najavama, bit će otvoren za širu javnost s sadržajima poput ugostiteljstva.

 

 

 

lijevo
desno