REAKCIJA GRADONAČELNIKA NA TEMU UTD RAGUSE Vijećnici se služe dezinformacijama, ovo su „pravila igre“

Gradonačelnik

Nakon što je Grad Dubrovnik potvrdio da će se, temeljem objave Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), natjecati za kupnju 53 posto udjela Republike Hrvatske u društvu UTD Ragusa d.d., u javnosti je, od strane pojedinih vijećnika Gradskog vijeća iznesen niz neistinitih informacija.

 

Pritom dio vijećnika kao rješenje predlaže postizanje direktne pogodbe između CERP-a, odnosno Vlade i Grada Dubrovnika, a drugi pak sugeriraju Gradu da iskoristi pravo prvokupa. Stoga osjećamo potrebu javnosti objasniti „pravila igre“ u slučaju prodaje udjela UTD Raguse, a sve kako bismo naše građane zaštitili od dezinformacija i obmana koje dolaze od strane oporbenih vijećnika.

 

Prodaju udjela i dionica u državnom vlasništvu regulira Zakon o upravljanju državnom imovinom i Uredba o načinu raspolaganju dionicama i udjelima. Zakon, u članku 32., navodi osam načina prodaje dionica, a među njima je i neposredna (direktna) prodaja o kojoj govore vijećnici. No, oni ne razumiju ili ne žele razumjeti da Zakon navodi kako je takva vrsta prodaje moguća tek u slučaju kada na dva uzastopna postupka prodaje javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda ne pristigne niti jedna valjana ponuda. Kako to nije slučaj s udjelima UTD Raguse, koji su predmet prodaje prvi put, jasno je da se scenarij neposredne prodaje u ovom trenutku ne može primijeniti.

 

Nadalje, po članku 33. Zakona i članku 43. Uredbe, poslovni udjeli društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) mogu se prodati izravnom pogodbom i to samo ako je pravo prvokupa upisano u akt o osnivanju tog d.o.o. Međutim, UTD Ragusa nije društvo s ograničenom odgovornošću nego dioničko društvo (d.d.)! A statutima dioničkih društava Zakon ne dopušta unošenje odredbe o prvokupu.

 

Zato ističemo da će Grad Dubrovnik, koji je trenutni vlasnik nešto više od 26 posto UTD Raguse, uostalom kao i do sada, znati zaštititi vlastite interese i interese svojih građana. Jasno smo rekli da nećemo prodavati nego stjecati vlasništvo nad nekretninama i drugom imovinom na korist čitave zajednice. Tako smo učinili i u slučaju Vile Čingrija i kod poslovnog prostora na Gundulićevoj poljani. Tako ćemo nastojati učiniti i sada.

 

A ako već nisu u stanju ili nemaju snage pohvaliti nastojanja ove gradske uprave oko zaštite interesa Grada, oporbene vijećnike molimo da se onda barem suzdrže od plasiranja u javnost dezinformacija jer tako samo potiču stvaranje zabluda.