REAKCIJA GRADA DUBROVNIKA NA PRIOPĆENJE GRADSKOG VIJEĆNIKA: Dubrovnik ima nižu komunalnu naknadu od većine hrvatskih gradova

Nastavno na priopćenje gradskog vijećnika Andra Vlahušića, a koje bi zbog sadržanih neistina i pogrešnih interpretacija činjenica dio javnosti moglo dovesti u zabludu, Grad Dubrovnik upućuje sljedeću reakciju.

 

Jedino što je u priopćenju vijećnika Andra Vlahušića točno jest to da će se na dnevnom redu 25. sjednice Gradskog vijeća naći Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade.

 

Naime, Prijedlogom odluke, koja se u prvom redu donosi radi usklađenja cijena i iskazivanju vrijednosti u eurima, utvrđuje se vrijednost boda komunalne naknade za područje Grada Dubrovnika u visini od 1,00 eura po metru kvadratnom godišnje, dok je do sada visina boda komunalne naknade iznosila 6 kuna po kvadratu godišnje.

 

Komunalna naknada u novom iznosu još uvijek je najniža među većinom gradova koji svojim obilježjima i značajem odgovaraju Dubrovniku. Tako komunalna naknada u Rijeci iznosi 15,24 kuna godišnje, u Samoboru ona iznosi 10,20 kuna, u Zagrebu 10,44, u Splitu 9,24, u Šibeniku 8,40,  u Osijeku 7,80, a u Zadru 7,68 kuna. S iznosom komunalne naknada od 1 eura Dubrovnik će i dalje imati najnižu komunalnu naknadu među navedenim gradovima.

 

Zaključno, treba naglasiti da je Prijedlog odluke o vrijednosti boda komunalne naknade prošao jednomjesečno javno savjetovanje u kojem vremenu nije pristigao ni jedan prijedlog ili mišljenje zainteresirane javnosti pa time ni vijećnika Andra Vlahušića.

 

Grad Dubrovnik ni u uvjetima korona krize nije povećavao cijene javnih usluga i naknada koje su proračunski prihodi jedinica lokalne samouprave, a sve kako ne bi dodatno opteretio kućne budžete svojih građana, a tako će postupati i u budućnosti. Ova gradska uprava zna koristiti dostupna bespovratna sredstva te razvijati projekte i usluge koji će osigurati rast proračunskih prihoda bez da nepotrebno opterećuje građane.